Från A till Ö: Bokstaven V

Denna vecka blir det fantasy, surrealism och dystopi.

Vidundrens vägVidundrens väg av Meredith Ann Pierce
När jag läste den här i början av 2000-talet, gjorde den ett starkt intryck på mig och inspirerade mig en hel del i mitt skrivande. Tyvärr kommer jag inte ihåg handlingen så värst väl – bortsett från att det var mellan en flicka och en mörkervarelse – och var tvungen att googla. Den handlar tydligen om Aeriel, som är förälskad i en vampyr vid namn Irrylath. Han är däremot förtrollad av den Vita Häxan och kan inte älska henne tillbaka, utan hon måste rädda honom. Värst vad Twilight det kändes när jag läste det. Måste nog ta och läsa om.

Vitnos och lilla SolglimtVitnos och lilla Solglimt av Marie Louise Rudolfsson
Jag älskade de här böckerna som barn. Blotta tanken på att göra mig av med boken får mig att må lite dåligt. Vitnos träffar i denna bok Solglimt, världens vackraste russflicka som råkar vara av samma ovanliga som Vitnos. Riktigt söt berättelse.

Vintergatan går genom magenVintergatan går genom magen av Jeanette Winterson
Surrealistiskt om en man och hans fru, som båda inleder en varsin affär med samma kvinna. Ju mer jag tänker på det, desto mer tror jag att detta är min absoluta favoritbok av Jeanette Winterson. Den innehåller en dialogsekvens där frun har en sexdröm som hennes man avvisar som ett uttryck för att hon känner sig hotad av män och deras makt, medan hans drömmar om unga kvinnor bara är en massproducerad mansfantasi som kommer efter bröststorlek. Blir väldigt makaber mot slutet, men är en helt fantastisk bok.

Vindens skuggaVindens skugga av Carlos Ruiz Zafón
När Daniel Sempre fyllde tio år tog hans pappa med honom till De bortglömda böckernas gravkammare. Som förstagångsbesökare får han adoptera en av det oändliga antalet böcker och han väljer Vindens skugga. Daniel blir alltmer besatt av den mystiska författaren till boken. Jag älskade den här boken när jag läste den. Älskade den. Väl värd att läsas om och om igen.

V for VendettaV for Vendetta av Steve Moore
Under en period läste jag väldigt mycket böcker som är baserade på filmer, istället för tvärtom. Den här är baserad på filmen från 2005, som råkar vara en av mina favoritfilmer. Den utspelar sig i en dystopisk verklighet där att totalitär regering styr över Storbritannien. De skicka homosexuella och politiska fångar till koncentrationsläger. Ur ett av dessa läger föds frihetskämpen V, som vill ta hämnd på sina tidigare fångvaktare. Mörkt, spännande och provocerande. Gav mig definitivt en hel del att tänka på.

Har du läst någon av dessa? Om inte, blir du sugen på någon?

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.