Från kön till genus av Don Kulick (Red.)

Omslagsbild Från kön till genus

Redaktör: Don Kulick
Medverkande författare: Don Kulick, Aud Talle, Birgitta Percivall, Britt-Marie Thurén, Eva Evers Rosander, Gunilla Bjerén
Förlag: Carlssons (1987)
Antal sidor: 215 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Från kön till genus är en antologi bestående av sex artiklar som diskuterar könsroller och föreställningar om kvinnligt-manligt på olika håll i världen ur ett antropologiskt perspektiv. Här belyses könsrollernas och sexualitetens innebörd i olika samhällen och kulturer – i Nya Guinea, Somalia, Frankrike, Spanien, Marocko och Sverige. Författarna menar att genus och uppfattningar av och uttryck för sexualitet är kulturella föreställningar som har ytterst lite att göra med biologi.

2013 läste jag en socialantropologisk kurs om genus, där Från kön till genus var en del av kurslitteraturen. Jag har sedan dess velat läsa den i sin helhet och fick nu till sist tummen ur. Antropologi är ett spännande ämne som söker fånga ett fenomen utifrån hur en kultur själv uppfattar det, vilket tvingar antropologen att skala av sig sina egna föreställningar och förförståelse. Detta för att inte döma det utifrån sin egen kulturs ramar. Resultatet blir oftast spännande och fascinerande läsning, så även i denna antologi.

Från kön till genus inleds med sitt starkaste kort, nämligen Aud Talles artikel om kvinnlig könsstympning i Somalia. Det är skrämmande läsning, därför att Talle lyckas förmedla en övertygande bild av logiken bakom det hela. Hur det är ett sätt att skapa en riktig kvinna, att hon inte blir kvinna förrän hon har blivit igensydd, och hur det blir en självklar del av att växa upp trots att det orsakar lidande.

Även Don Kulicks artikel om homosexualitet i Nya Guinea är ett av de starkare korten i Från kön till genus. Kvinnor ses som destruktiva och farliga för männen, vilket tvingar dem att avskärma pojkar från dem. Kvinnlighet och manlighet skapas genom kroppsvätskor, vilket leder till att de yngre pojkarna måste insemineras av äldre pojkar för att bli manliga. Verkligen något som känns främmande för vår egen kultur, men vars inneboende logik för den här kulturen förklaras av Kulick på ett strålande vis.

Från kön till genus är oerhört spännande läsning. Rekommenderas.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Från kön till genus av Don Kulick (Red.)

  1. Lena skriver:

    Låter intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.