Fruktansvärda arbetsplatser jag besökt och de vackra människor jag där mött

Fruktansvärda arbetsplatser jag besökt och de vackra människor jag där mött av Henrik Johansson

Författare: Henrik Johansson
Förlag: Verbal förlag (2022)
Antal sidor: 196 sidor
Recensionsexemplar: Ja. Tack så mycket!

Henrik Johanssons lyriksamling Fruktansvärda arbetsplatser jag besökt och de vackra människor jag där mött brukar beskrivas som ett poetiskt CV. Han för oss med på sina första trevande steg ut i arbetslivet, i och med skolans prao, till de olika arbetsplatser som han har jobbat på och slutar med hans författarskap, som jag har följt från starten.

När Fruktansvärda arbetsplatser jag besökt och de vackra människor jag där mött kom ut tidigare i höst var det självklart att jag ville läsa den. Så när Henrik Johansson kontaktade mig på Instagram och frågade om jag ville läsa, var det klart att jag tackade ja till detta recensionsexemplar.

Fruktansvärda arbetsplatser jag besökt och de vackra människor jag där mött är omskakande läsning. Såsom allt annat han har skrivit är denna starkt arbetskritiskt. Genom underfundighet och språkliga vändningar skildrar han relationen mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. Det är ingen vacker bild som målas upp. Arbetsgivaren är utsugande. Arbetstagaren vill gärna göra så lite som möjligt för sin lön. De krav de har på varandra är oförenliga. Det är en dyster bild av arbetslivet som en kamp mellan arbetsgivare och arbetstagare, där relationen i allmänhet kännetecknas av utnyttjande.

Samtidigt kan Fruktansvärda arbetsplatser jag besökt och de vackra människor jag där mött vara rolig. Språket är lättsamt och används till sin fulla kreativa vidd för att skapa en svartuddad, vass kritik. Referenserna till litteratur och popkulturella fenomen duggar tätt. Det hela är personligt och inkännande skrivet. Även om man kanske inte har arbetat på samma typ av arbetsplatser som Henrik Johansson, går det att känna igen sig i det han skriver. Ibland med ett skratt som fastnar i halsen. Ibland med en igenkännande nick, att någon annan har varit igenom samma sak.

Fruktansvärda arbetsplatser jag besökt och de vackra människor jag där mött är en liten pärla i lyrikform, lättillgänglig och så smart att alla bör läsa den.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.