Galatea av Madeline Miller

Galatea av Madeline Miller

Författare: Madeline Miller
Förlag: Bloomsbury (2022)
Antal sidor: 56 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

I antikens Grekland, blir en skicklig marmorskulptör välsignad av en gudinna. Hans mästerverk, den mest vackra kvinna som staden någonsin har sett, har fått livets gåva. Nu förväntas hans fru Galatea personifiera lydnad och ödmjukhet. Det dröjer inte länge förrän hon lär sig att använda sin skönhet som en form av manipulation. I sin desperation att hålla hustrun under kontroll, låser hennes man in henne i ett rum. Där är hon under konstant översikt av läkare och sjuksköterskor. Men med en dotter att rädda, så är hon fast beslut att slå sig fri, oavsett vad det kommer att kosta…

Madeleine Miller har sedan hon debuterat gjort sig ett namn för att omtolka den grekiska mytologin. The Song of Achilles återberätten myten kring Akilles och Patroklos, medan hennes Circe mer är en feministisk tolkning av en perifer karaktär i Odyssén. I Galatea har turen kommit till en omtolkning av Ovids myt kring Pygmalion, vars staty av en kvinna väcks till liv av gudarna.

Av någon anledning får Galatea mig att tänka på Charlotte Perkins Gilmans The Yellow Wallpaper. Båda berättelserna uppehåller sig kring kvinnor som är fjättrade i ett rum, dömda som sjuka när det egentligen är föreställningarna kring hur en kvinna bör vara som håller dem fångna. Medan Perkins Gilmans karaktär sakta men säkert bryts ned, så förblir Galatea klarsynt och målmedveten. Hon har något att sträva mot.

Trots sitt fåtal sidor, så är Galatea en berättelse där det händer mycket. Den utforskar kvinnorollen, särskilt dualismen i den ärbara kvinnan och horan och hur fin balansgången mellan dem kan vara. Den utforskar också modersrollen. Kvinnan, som är namnlös i Ovids myt, är en mor som är fast besluten att hennes öde inte ska drabba dottern.

Medan alla händelser vävs samman når Galatea sitt imponerande crescendo. En mästerlig novell.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.