Girl, Interrupted

Omslag Girl, Interrupted

Regissör: James Mangold
Manus: James Mangold och Lisa Loomer
Skådespelare: Winona Ryder, Angelina Jolie, Clea DuVall
Produktionsår: 1999
Längd: 127 minuter

Susanna har tagit en burk aspirin och sköljt ned den med vodka. I efterdyningarna av detta självmordsförsök, träffar hon en psykiatriker för första gången. Trots att de aldrig har mötts tidigare, övertalar han henne att lägga in sig på ett mentalsjukhus. Även om inläggandet är frivilligt, är det inte så lätt att ta sig ut därifrån. Susanna hade väl aldrig anat att hon skulle tillbringa närmare två år därinne. Under dessa år lär hon känna de andra flickor som lever där och dras särskilt till den karismatiska sociopaten Lisa.

Det är ganska många år sedan jag läste Susanna Kaysens memoar som ligger till grund för Girl, Interrupted, så jag kan egentligen inte uttala mig hur trogen den är sin förlaga. Vad jag kan säga är att det är en tämligen långsam film, som ändå bygger upp ett lågmält obehag. Oavsett vad man har för åsikter om den psykiatriska vården idag, är den klart bättre än förr. Jag tycker det är särskilt hemskt att flickorna inte ens får veta på vilka grunder de hålls inlåsta, eftersom det anses att vetskapen om diagnosen kan stå tillbaka för tillfrisknandet. Det påminner mig om Inte som andra döttrar av Deborah Spungen, där hon inte förrän efter Nancys död fick veta att hon troligen leda av schizofreni.

Men tillbaka till Girl, Interrupted. Det här är en film full av tunga namn. Whoppi Goldberg, Winona Ryder, Clea DuVall, Brittany Murphy, Elisabeth Moss, Jared Leto och, till min förvåning, skymtar Supernaturals Misha Collins förbi i en liten roll. Som väntat med så många skickliga skådespelare är detta en riktigt bra film. Särskilt Angelina Jolie briljerar som sociopaten Lisa. Hon är både charmig, intagande och fruktansvärt, fruktansvärt otäck.

Girl, Interrupted är ett skrämmande tidsdokument av den psykiatriska vården och dess behandling av unga flickor.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.