Good Dog 101 av Cristine Dahl

Författare: Cristine Dahl
Förlag: Sasquatch Books (2007)
Antal sidor: 293 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Cristine Dahl är certifierad av amerikanska djurskyddsorganisationer och lär ut hur du enkelt och på ett humant vis kan träna din hund. Boken är uppbyggd kring individuella problemområden där många felaktiga beteenden synas, oavsett om det är en hund som tvångsmässigt gräver upp din trädgård eller om den tycker om att stjäla dina skor. För varje problemområde förklarar Dahl möjliga anledningar till beteendet och ger sedan enkla instruktioner för hur en löser och ändrar på hundens framtida scenarion.

Good Dog 101 är djupt rotad i en amerikansk kontext, vilket kan få den att kännas främmande för en svensk. Jag känner hur mina ögonbryn klättrar upp mot hårfästet när jag läser om hur vissa hundar bara får två kissrundor morgon och kväll, och lämnas ensamma hela dagarna, och det är de hundar som har tur. Andra får kanske nöja sig med en inomhustoa. Men det som jag kan gilla är den humana syn på hundar som Cristine Dahl i mångt och mycket representerar. Många så kallade problembeteenden är också beteenden som är naturliga för hundar, vilket innebär att om du vill få bort dem måste du ersätta dem med andra beteenden.

Andra sätt som det märks att Good Dog 101 är djupt amerikansk är på hur hon säger att det är kategoriskt dåligt beteende att en hund pussar och hoppar på en när en kommer. Jag har inget emot att Marabo hoppar eller pussar mig i ansiktet, och som Dahl själv skriver så är hundar mästare på att urskilja för vem ett sådant beteende är okej eller inte. Marabo pussar inte min mamma lika mycket i ansiktet som oss andra, till exempel. Så ibland önskar jag att hon skulle ställa sig frågan lite för vem är det här ett problem? Eller att hon skulle försöka få läsaren att ställa sig den frågan. Boken är från 2007 så en del av forskningen har dessutom hunnit längre, så en får sålla lite bland informationen.

Good Dog 101 är pedagogiskt uppbyggd och lätt att slå upp olika problemområden som en vill arbeta med. Samtidigt är det detta som gör den jobbig att läsa pärm till pärm. Dahl har använt sig av klipp och klistra-funktionen vid många snarlika problem och efter ett tag börjar jag skumma texten för att komma till den nya informationen. Vilket är synd, därför att Dahl har oftast vettiga tips att komma med men det blir att jag får lätt glasartad blick när jag har läst samma stycke flera gånger.

Även om Good Dog 101 är väldigt amerikansk så finns det en del vettiga tips i den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Good Dog 101 av Cristine Dahl

 1. Boklunga skriver:

  1-2 kissrundor!? Inomhustoa! Stackars doggisar!

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Ja, det märks att synen på hundhållning är annorlunda. Det är mycket vanligare att hundarna är ute i trädgården och gör ifrån sig där än att gå på promenad, till exempel. För mig som tycker att hundpromenaderna är bland det bästa med mina dagar känns det helt ofattbart.

 2. Har också reagerat på det där med kissrundorna när jag sett hundprogram på tv från USA. Folk som skaffat en siberian huskey och knappt går ut med den och sen undrar de varför hunden klättrar på väggarna ungefär. Då har jag fått byta kanal för det har jag mig så irriterad!

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Fast det där tycker jag en stöter på i Sverige också, just med huskeys. Det är så jävla inne att ha en huskey att folk inte tänker på att de kräver hur mycket motion som helst och så klättrar de på väggarna för att de inte får utlopp för sin energi. För att inte tala om jack russels, som i min erfarenhet är riktigt utpräglade jakthundar för att vara småhundar och kräver mycket motion för sin storlek och mental stimulans för att de ska bli sunda individer.

 3. Pingback: Månadsbokslut: Mars 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.