Gröna draken, vita tigern av Annette Motley

Gröna draken, vita tigern av Annette Motley

Författare: Annette Motley
Originaltitel: Green Dragon, White Tiger
Översättare: Mona Lagerström
Förlag: Forum (1988)
Antal sidor: 549 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

En astrolog på 600-talet ställs inför ett flickebarn med ett märkligt öde: allt tyder på att hon en dag kommer att bestiga Draktronen och styra över Kina. Flickan Svart Jade växer upp till att bli osedvanligt vacker och intelligent, vilket attraherar Shin Min, den regerande kejsaren. Hon ansluter sig till hans hov som konkubin. Snart blir hon hans favorit och hans alltför tidiga död lamslår henne. Men hans svaga son, Fasanen, har också gripits av hennes skönhet och intelligens. Mot alla råd tar han sin fars favoritkonkubin som sin egen. Hennes inflytande växer sig allt starkare tills han gör henne till sin kejsarinna, trots att många i hovet protesterar. Med hjälp av sin ambition och sitt intellekt, lyckas Svart Jade spela på Fasanens osäkerhet och samla rikets tyglar i sina egna kapabla händer. Hans död och de korta, olyckliga regeringsperioderna hos hennes fyra söner leder fram längs stigen mot ett enastående öde.

Större delen av mitt bibliotek, känns det som, kommer från min räder på Myrorna i tonåren. Där kunde man hitta oväntade skatter. Böcker som folk sällan hade hört talas om, men som visade sig vara riktigt bra. En sådan bok som gjorde oerhört starkt intryck på mig när jag läste den där i gränslandet mellan högstadiet och gymnasiet var Gröna draken, vita tigern. En bok som har dröjt sig kvar hos mig för att den introducerade mig till den fascinerande historiska gestalten Wu Zetian.

Iron Widow behandlade ju samma person, fast i en science fiction-tolkning, och fick mig att äntligen ta tag i omläsningen av Gröna draken, vita tigern. Detta är en omfångsrik historisk roman som skildrar Wu Zetian från unga år till sin resa mot makten. Skriven på ett stundtals svulstigt och mustigt språk, lyckas denna bok väcka liv i historiska skeenden på ett sätt som gör att det känns som om man är där.

Ändå blir inte Gröna draken, vita tigern någon fullträff denna gång. Boken är ursprungligen publicerad på slutet av 80-talet, så kanske var det faktiska historiska skeendet inte så välkänt då. För den här boken innehåller en hel del av de illvilliga rykten och historier som spreds efter Wu Zetians död för att svartmåla hennes regim. Det går ju inte att låta eftervärlden veta att en kvinna har suttit på Draktronen som kejsare och dessutom gjort ett fantastiskt jobb, nej. Bland annat tar Annette Motley upp en sådan historia, den fruktansvärda avrättningen av en rival, som om det vore ett verkligt skeende. Det finns inga belägg för det.

Men Gröna draken, vita tigern är annars en livfull skildring av en fantastisk kvinnas liv, som jag fortfarande tycker mycket om.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.