Gubbe och katt: En kärlekshistoria av Nils Uddenberg

gubbe och katt

Betyg: ☆☆☆
Författare: Nils Uddenberg
Förlag: Natur och kultur (2012)
Antal sidor: 148 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Beskrivning

Nils Uddenberg hade aldrig i livet tänkt sig ha något husdjur, men det här är berättelsen om hur han råkade bli med katt. En vintermorgon upptäcker han att en herrelös, som det skulle visa sig, katt har flyttat in i deras förråd. Sakta men säkert nästlade den sig in i hans liv. När Kissen flyttar in i huset i Lund förändras tillvaron och hon väcker oväntade känslor till liv. Han blir förälskad i denna lilla dam, som snart också sover i hans säng om natten. Med sin bakgrund som psykiatriker kan Nils Uddenberg inte låta bli att fördjupa sig i Kissens själsliv.

Kommentarer

En familj i den förort där jag bor skaffade en dag en katt och allt var frid och fröjd. Åtminstone tills den katten vandrade ned från deras område till min gata och nästlade sig in hos en annan familj. Hur de än försökte, vägrade katten stanna kvar. I början av Gubbe och katt skriver Nils Uddenberg att han äger en katt, eller snarare är det nog så att katten äger honom. Det är nog snarare så det är: katten äger sina människor, katten bestämmer var den vill bo.

Med ett sådant perspektiv på kattägande blir det självklart hedrande att katten väljer att stanna kvar hos Uddenberg och hans fru. Där upptäcker de livets alla fröjder när du har katt: hur avslappnad en katt blir; när den släpar in alla sina byten i sovrummet och håller sina människor vakna; hur katter fostrar sina människor. Dessa typiska scener och ögonblick skildras med hjärtlig värme.

Och det är dessa scener som jag skulle ha velat se mer av i Gubbe och katt. Ämnet lämpar sig väl för humor och värme, och i viss mått de filosofiska essäer som Uddenbergs bok består av. Men efter ett tag känns det som om det handlar för mycket om filosofiska resonemang kring kattens natur, för lite om den kärlekshistoria som utlovas i underrubriken.

Ändå tror jag att Gubbe och katt är en bok som bör finnas i kattälskarens bibliotek. Det finns gott om ögonblick att känna igen sig i, såsom fascinationen över hur vild katten faktiskt fortfarande är. Sedan finns det ett gäng ursöta illustrationer att bliga på.

Gubbe och katt är en precis lagom söt, varm berättelse om hur tillvaron kan förändras när en katt gör intåg i ens liv.

Andra som har bloggat om Gubbe och katt

BokboxenBokbrus; Boktjuven; En bok om dagenJennies boklistaMsHisingen

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Gubbe och katt: En kärlekshistoria av Nils Uddenberg

  1. Pingback: Månadsrapport: December 2013 » C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Ensam med katt av Nils Uddenberg - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.