Handbok för grupparbete

Handbok för grupparbeteBetyg: ☆☆☆
Redaktör: Eva Hammar Chiriac, Anders Hempel
Medverkande författare: Eva Hammar Chiriac, Anders Hempel, Kjell Granström, Stefan Järn, Johan Näslund, Tomas Jungert
Förlag: Studentlitteratur (2008)
Antal sidor: 226 sidor

Finns till exempel hos Adlibris, Bokus eller CDON.

Beskrivning

Adlibris beskrivning: Grupparbete är en vanligt förekommande arbetsform på alla nivåer i det svenska utbildningssystemet, från skola till universitet. Ofta används grupparbete som en av flera möjliga undervisningsformer utan att man funderar över dess möjligheter och konsekvenser. Ibland fungerar det väl och till belåtenhet för elever och studenter. Vid andra tillfällen uppstår mindre konstruktiva processer.

Kommentarer

Även om detta är en bok som är väldigt fokuserad på hur du ska förstå grupper och förbättra grupparbeten i skolan, så upplever jag även att boken är relevant för att förstå grupprocesser i största allmänhet. Mycket av teorierna går att applicera på arbetsgruppen, till exempel, men även andra grupper.

Jag älskar att Handbok för grupparbete är så tydlig och väl uppbyggd. Boken upplever jag som ett praktexempel på hur kurslitteratur ska vara: tydlig struktur som omfattar kortare underrubriker och som har sammanfattningar på slutet. Jag älskar sammanfattningar på slutet. Det gör det så mycket enklare att få en överblick vad kapitlet kommer att handla om, då jag själv alltid läser sammanfattningarna först.

De flesta av författarna skriver på ett väldigt lättillgängligt, trevligt sätt som gör det lätt att läsa boken. Det är en av författarna, Anders Hempel, som jag upplevde som ganska krånglig att förstå sig på. Jag upplevde inte att han hade någon tydlig poäng med det han skrev. Men överlag är det en väldigt lättläst och intressant bok.

Det kan vara så att anledningen till att jag upplever att boken är så lättillgänglig är att jag har läst mycket om gruppsykologi sedan tidigare. Därför hade jag många aha-upplevelser när den här boken gjorde att jag förstod teorierna mycket bättre. Å andra sidan kan det vara ett bevis för att den är betydligt tydligare än de flesta andra böcker inom samma fält.

Handbok för grupparbete tyckte jag var en lättläst kursbok med en väldigt läsvänlig struktur.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Handbok för grupparbete

  1. Pingback: Lästa i mars 2013 - C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Kaosutmaningen - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.