Harold and Maude

Regissör: Hal Ashby
Manus: Colin Higgins
Skådespelare: Ruth Gordon, Bud 
Cort, Vivian Pickles
Produktionsår: 1971
Längd: 91 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika 
format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | Discshop

Harold är en udda ung man som är djupt fascinerad av döden. Denna fascination yttrar sig i bisarrt iscensatta självmord och besök på okända människors begravningar. På en sådan begravning möter han Maude, en levnadsglad äldre kvinna som också tycker om att gå på främlingars begravningar. Samtidigt tröttnar Harolds avståndstagande societetsmamma på hans beteende och börjar söka efter en lämplig hustru. Men Maude och Harold blir snart allt bättre vänner. En vänskap som djupnar till något mer, vilket förskräcker omgivningen.

En vän rekommenderade Harold and Maude till mig någon gång 2008, och jag önskade och fick mig den ganska omedelbart i julklapp. Men sedan dess har den blivit stående. Jag minns att jag gjorde ett försök att se den, men stängde av. Det är en riktigt skruvad film som bitvis är riktigt rolig, men mest får mig att sitta och skaka på huvudet. Samtidigt så är det ju inte så att jag inte gillar den, utan snarare tycker jag mycket om den. Bud Cort är verkligen övertygande i sin tolkning av en bisarr ung man, men det är Ruth Gordon som kniper mitt hjärta. Hon gör den livsbejakande och varma Maude så underbar. Att dessutom skildra en romans med en sådan stor åldersskillnad känns spännande.

Musiken i Harold and Maude står Cat Stevens för, och jag måste säga att det passar alldeles ypperligt. Tillsammans med snyggt foto och duktiga skådespelare känns det som om jag verkligen är glad över att ha sett denna film. Även om den är bra udda. Det är begripligt att det blivit en kultklassiker.

Harold and Maude är onekligen märklig, men det är en underhållande och mycket varm film som jag rekommenderar.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.