Heroes av Stephen Fry

Omslagsbild Heroes av Stephen Fry

Författare: Stephen Fry
Förlag: Penguin (2019)
Antal sidor: 476 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Få dödliga har gett sig ut på så djärva äventyr, triumferat över monstruösa faror eller överlistat ränksmidande, hämndlystna gudar, så elegant och vinnande som de grekiska hjältarna. I Heroes återberättar Stephen Fry de dramatiska, roliga, tragiska och tidlösa berättelserna. Läsaren får följa med Jason på skeppet Argos i jakten på det gyllene skinnet. Se Atalanta, som uppfostrades av björnar, överlägset springa om varje man tills hon lurades med gyllene äpplen. Se den listiga Oedipus lösa Sfinxens gåta och upptäck hur Bellerophon fångar den bevingade hästen Pegasus för att hjälpa honom dräpa monstret Chimären. Det och många fler äventyr.

Stephen Fry har en underbart torr vitsighet som gör det väldigt underhållande att läsa Heroes. Det är tydligt att han har en djup kännedom av och passion för den grekiska mytologin, vilket visar sig i fotnoter och hänvisningar till den komplexa väv som är den grekiska mytologin. Han driver dock kärleksfullt med gudar såväl som hjältar, och lockar till en hel del leenden när han tacklar de viktigaste mytologiska hjältarna. Han skildrar deras hjältedåd, men också deras djupa brister.

Heroes lider dock av att den känns komprimerad. Berättelserna blir inte mer än sammanfattningar. Underhållande sammanfattningar, men sammanfattningar trots allt. I jakten på att få med så många berättelser som möjligt, förlorar berättelserna sin detaljrikedom och ingen karaktär blir riktigt djup. Därmed berörs jag som läsaren inte av tragiken i en del av hjältarnas öden, och tragik finns det gott om.

Men Heroes är onekligen en underhållande bok, som fungerar alldeles utmärkt som en introduktion till den grekiska mytologin.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.