Hett i hyllan #35

hettihyllan

Denna torsdag känner jag för att gå på upptäcktsfärd i mina bokhyllor. Därför hänger jag med på Monikas Hett i hyllan. Så här beskriver hon det hela:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag är väldigt bra på att samla på mig faktaböcker inom diverse ämnen som jag är intresserad av, men desto sämre att läsa dem. Det är ju kanske begripligt eftersom du inte direkt tar dig igenom en doktorsavhandling i en handvändning. Men det gör att jag har mycket spännande i hyllan som inte har blivit läst. Bland annat denna:

SprksociologiJanEinarsson2867_f

Jag är ju nästan färdig beteendevetare med huvudämne i psykologi, tätt följt av pedagogik. Att det inte blivit så mycket sociologi beror på att mina lärare ofta skrev understrukna kommentarer om att jag skulle sluta psykologisera och det verkar jag inte var förmögen till.

Men Språksociologi av Jan Einarsson verkar vara väldigt intressant. Språksociologi handlar om den funktion som språket fyller i ett samhälle. Ämnet för studiet är språkets sociala och kulturella del, hur språket förändrar sig i olika sammanhang och vilken innebörd sättet vi talar på får. Enligt Wikipedia är detta den första svenska grundboken i språksociologi.

Jag har köpt boken på Myrorna, vet jag med mig utan att ens konsultera Book Collector. Tidpunkten är någonstans under mitt första universitetsår, 2011-2012 med andra ord. Varför den ännu inte har blivit läst vete katten. En grundbok borde ju inte vara alltför komplicerad att ta sig igenom.

Det jag tycker är kul med Hett i hyllan är att det får mig att ta tag i och läsa vissa böcker som jag annars skulle ha låtit bli stående. Bland annat har jag inte mycket kvar i Rosa av Fanny Ambjörnsson, som var precis lika bra som jag trodde. Märkligt hur vissa böcker blir stående.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 svar på Hett i hyllan #35

  1. Språksociologi har jag läst men minns inte om det var just hans bok…

  2. Monika skriver:

    Det där är ju intressant. Tycker du ska läsa den omgående 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.