Hett i hyllan #43

hettihyllan

Denna torsdag känner jag för att gå på upptäcktsfärd i mina bokhyllor. Därför hänger jag med på Monikas Hett i hyllan. Så här beskriver hon det hela:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Idag är jag faktiskt alldeles plakat. Igår lade jag nämligen fram min c-uppsats och det gick bra. Jag trodde att examinatorn skulle ha jättemycket synpunkter, men han ville bara att jag skulle skriva till två saker och sedan är jag klar. Då är jag färdig beteendevetare.

Även om jag är trött idag så ville jag skriva om en bok som jag köpte förra året och som jag i ett par veckors tid nu gått och sneglat på där den är i bokhyllan:

GoodearththePearlSBuc9019_f

The Good Earth av Pearl S. Buck är ytterligare ett Myrorna-fynd. Jag har läst två böcker av henne tidigare, men inte den här som är hennes mest kända. Boken handlar om en fattig kinesisk bonde som brukar jorden ihärdigt, trots att olycka efter olycka slår mot honom och hans familj. I närheten bor en adlig familj, som anser sig stå över jorden och de som brukar den. Men när bonden en dag visar nåd till en adelsman kommer dessa släkter bli intimt sammanvävda med varandra. Medan bondens familj stiger i status, så faller adelsfamiljen.

De böcker som jag har läst av Buck har jag tyckt om. Hon skriver på ett relativt lättillgängligt vis och ofta om kvinnors villkor. The Good Earth är en av två olästa böcker jag har av henne i hyllan (den andra är Bjud dagen att gry), men den kommer nog inte att bli oläst länge till. Jag är nämligen så sugen på den att jag förmodligen kommer att börja läsa den redan imorgon. Så därför är den het.

Har du läst något av Buck?

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

9 svar på Hett i hyllan #43

 1. Buck vill jag läsa mer av, finns i bokhyllan…

 2. Lottens bokblogg skriver:

  Grattis!

  Pearl Buck är en sån där författare som jag tänker att jag ”borde” läsa något av.

 3. Monika skriver:

  Pearl S. Buck är en av ganska få ännu olästa nobelpristagare som jag faktiskt känner mig nyfiken på 🙂

 4. Lyrans Noblesser skriver:

  Jag har läst just Den goda jorden och jag gillade den

 5. Pingback: Hett i hyllan #44 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.