Hett i hyllan #36

hettihyllan

Denna torsdag känner jag för att gå på upptäcktsfärd i mina bokhyllor. Därför hänger jag med på Monikas Hett i hyllan. Så här beskriver hon det hela:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Denna vecka ville jag skriva en liten rad om en bok som inte alls var det jag hade förväntat mig och som jag har i hyllan:

scottishghoststories

Scottish Ghost Stories av Elliott O’Donnell hade jag förväntat mig vara en samling med spökhistorier som de berättades i olika skotska trakter. Men tji fick jag, utan det är som om Elliott O’Donnell själv har varit med om det på olika vis eller fått dem återberättade för sig. Lite överdramatiserat, och boken var visst äldre än jag trodde. 1900-tal och tydligen en riktig klassiker bland böcker om paranormala fenomen. Där ser en.

Nu låter det som om jag har läst den, men det har jag inte. Jag letade efter en ny mellanbok i söndags och råkade få syn på den här i hyllan. De första två berättelserna hann jag läsa innan jag kände den där känslan komma krypande. Oftast är jag inte särskilt lättskrämd, men under vissa perioder har jag nerverna på utsidan. Tydligen är jag på väg in i en sådan därför att om jag inte hade slutat där hade jag nog inte kunnat somna på kvällen.

Saken är den att egentligen är det inte så otäckt. Det är mer den där typen av spökhistorier där det känns som om folk har sett skuggor och reflektioner och sedan fyllt i med sin fantasi. Överlag finns det en lite smått melodramatisk ton i berättelserna.

Men just nu är tydligen inte rätt tillfälle att läsa den. Undrar när jag kommer vilja läsa om skotska spöken?

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

8 svar på Hett i hyllan #36

  1. kul, har något liknande hemma.

  2. Lena skriver:

    Den har jag aldrig hört talas om tidigare.

  3. Freja skriver:

    Jag har en bok om skotska häxor stående som jag aldrig kommer mig för att läsa…

  4. Monika skriver:

    Det låter ju som en härlig bok 🙂 Kanske passar den en ljus sommarnatt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.