Himmelsberg: En thrillerpodd

Skapare: Erika Stark
Skådespelare: Solí Myhrman, Leona Axelsen, John Grahl
Produktionsår: 2017
Antal avsnitt: 8
Längd: 95 minuter

Lyssna gratis på P3 Serie:s sida.

Fanna, Victor och Miranda är tre ungdomar som ska går på Himmelsbergsgymnasiet. Som sitt fördjupningsarbete ska de göra en podd om skolans anrika historia. De drar alla åt olika håll, men en sak är säkert: något skumt finns det i skolans bakgrund. Det finns en vandringssägen om sirenerna, kvinnliga spöken som lär hålla till i just det auditorium som de har fått tilldelat sig som lokal. Viktor blir besatt av det övernaturliga spåret. Samtidigt upptäcker Fanna och Miranda ett mörkt stycke historia, om ohyggliga experiment som genomfördes på mentalpatienter.

Efter att ha lyssnat färdigt på De dödas röster uppstod ett tomrum och jag insåg att jag ville lyssna på något liknande. När jag kollade igenom de olika produktioner som fanns på P3 serie fastnade jag för Himmelsberg och började lyssna. Den utövar aldrig samma starka lockkraft på mig som den förstnämnda, vilket gör att det tar fler veckor för mig att lyssna igenom den. Berättelsen känns inte lika välskriven, utan snarare lite förutsägbar. Men ändå är det mycket spännande lyssning. Jag får ibland bromsa mig själv för att inte lyssna på för mycket så att det blir alltför otäckt.

Skådespelarna i Himmelsberg gör sitt till att göra detta till hyfsat otäck lyssning. När vi får lyssna på de tre vännerna gnabbas, fnissa och bli osams känns det äkta. Likaså när vi får höra de störningar som uppstår på inspelningarna. Kanske är det att avsnitten är så korta som gör att jag inte faller lika handlöst för denna, även om jag oftast tycker att det är riktigt spännande. Samtidigt är jag inte alltför förtjust i slutet. Nog för att jag inte är ett särskilt stort fan av öppna slut, men ibland kan det fungera. Här gör det inte det för mig. Det finns inte tillräckligt för mig att ta på, tillräckligt för att dra mina egna slutsatser, och det gör att resultatet känns ofärdigt.

Himmelsberg är ändå en spännande podd om vänskap som känns äkta och hur någonting går fruktansvärt snett.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i okategoriserad och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Himmelsberg: En thrillerpodd

  1. Elvira skriver:

    Men jaa den känns så himla – typ halv? Spännande lyssning, men alltså inte mer än så för mig :/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.