Hjälten och kronan av Robin McKinley

hjälten och kronan

Författare: Robin McKinley
Originaltitel: The Hero and the Crown
Översättare: Gunvor V. Blomqvist
Serie: Damar, #1
Förlag: Opal (1986)
Antal sidor: 233 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format (på engelska)
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Aerin är kungens enda dotter och fruktad av folket. Hennes mamma sägs komma från landet i norr, en trollpacka som dog av besvikelse när hon såg att hon fött en dotter istället för en son. Aerin är inte bra på det som flickor förväntas att vara bra på, som att sy och väva, utan övertalar kungens arvinge, sol Tor, att lära henne att hantera svärd. På en ärrad stridshäst rider hon ut och blir en drakbekämpare som heter duga. Snart vänds fruktan till beundran. Och vem vet? Kanske kan en drakbekämpare rädda ett helt rike och hitta dess försvunna relik, kronan som är dess källa till välgång.

Hjälten och kronan minns jag att jag har läst i min barndom, även om jag inte kom ihåg några större detaljer annat än att involverade drakar på något vis och att det var tjejen som var den stora hjälten. Det gjorde nämligen oerhört starkt intryck på mig, att tjejen kunde vara den som räddade dagen. I fantasy är rollen som hjälte vanligtvis vikt åt en ung pojke, gärna en föräldralös sådan, så Hjälten och kronan stack ut i minnet ändå och gjorde att jag ville läsa om den.

Hjälten och kronan känns verkligen som klassisk fantasy. Kungafamiljen besitter en form av magiska egenskaper och hovet känns inspirerat av medeltiden, med mycket intriger kring makt och gunst. Eftersom Aerin står lite utanför, så blir det inte mycket fokus på detta dock. Istället blir det på hur hon inte passar in i den roll som de försöker påtvinga henne. Hon är inte gjord för att sy vackra korsstygn eller stoppa strumpor så att lagningen inte syns, utan hon är annorlunda. En stor del av boken behandlar hennes rätt att ta plats, att inte begränsas av att hon är kvinna, utan tar steget bort från en essentialistisk syn på kön. Aerin förflyttar sig bortom könsroller och fattar beslut utifrån sina egna, personliga behov. Hjälten och kronan är en ovanlig bok och en bok som jag tror formade mig mer än jag var medveten om när jag läste den som barn.

Hjälten och kronan är klassisk fantasy som bjuder på en hel del spänning och gör det självklart att vara en hjälte förutsätter inte att du har ett visst kön.

betyg4

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Hjälten och kronan av Robin McKinley

  1. Boklysten skriver:

    Tror tyvärr inte den är något för mig, men tack för tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.