Hört talas om Nora A. Roberts? Om bedrägeri bokbranschen

Om jag får lov att vara lite cynisk, så är det alltid så att det kommer finnas människor som kommer på något sätt att snabbt tjäna pengar på andras bekostnad. I förra veckan läste jag detta blogginlägg om Nora A. Roberts och kände att jag fick huvudvärk, även om det vid det här laget är överspelat.

Vem är då Nora A. Roberts? Tja, hen är en bästsäljande författare. En författare som säljer sina böcker genom likheten med en annan, större, författares namn och därmed lurar Roberts fans. Deras avsikt har, enligt ett uttalande från förlaget, varit att fånga läsarnas uppmärksamhet. Förhoppningen har varit att läsaren ska fastna för beskrivningen av boken (inte därför att de tror att det är deras favoritförfattares bok) med undertexten att du är korkad om du verkligen tror att det är Nora Roberts som har skrivit boken.

Faller folk för A:et i mitten av namnet? Tydligen. Men detta är kanske inte så konstigt. Dels, som de tar ihop i blogginlägget, därför att detta gäller e-böcker och folk som kanske läser det på en liten skärm, helt enkelt inte lägger märke till det. Men dels också därför att ibland publicerar författare sina verk under snarlika namn (till exempel Meg Cabot och Meggin Cabot) för att den nya boken skiljer sig från författarens varumärke. På så sätt tror jag att man skulle kunna lura en hel del läsare.

Böckerna är nu borttagna från de största sajterna och finns inte till salu via förlagets hemsida. Men det lämnar ändå efter sig att en besk smak i munnen och en gnagande misstanke om att detta inte kommer vara sista gången vi ser denna typ av taskspel på den digitala bokmarknaden.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.