Hundra omistliga ting av Lucy Dillon

Författare: Lucy Dillon
Originaltitel: One Hundred Pieces of Me
Översättare: Ann Björkhem
Förlag: Bonnier Pocket (2014)
Antal sidor: 487 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Efter ett år som Gina Bellamy helst vill glömma blir hon lämnad av sin man. Nu tvingas hon flytta in i en mycket mindre lägenhet. Då inser hon att hon inte har plats för alla de saker som hon har samlat på sig. Målsättningen blir att banta ned det hela till hundra föremål som verkligen säger något om den hon är. Under rensningens gång förs Gina tillbaka till sitt förflutna och den händelse som för alltid har påverkat henne. Med hjälp av ett husrenoveringsprojekt, bästa väninnan och en hemlös greyhound vågar Gina börja blicka framåt och se ljust på livet igen.

Av de böcker jag hittills har läst av Lucy Dillon, är nog Hundra omistliga ting min favorit. Inte för att det känns så i början. Jag har inledningsvis svårt för strukturen, hur Dillon väljer att berätta ett ögonblick ur Ginas förflutna genom ett föremål, men så småningom sugs jag in i berättelsen. Den har mig i ett stadigt grepp hela vägen fram tills vi får veta vad det var som egentligen hände Gina, den här stora händelsen som har format hennes liv och som hon har ångrat sedan dess. Med välrundade karaktärer och en charmig, nervös liten hund så blir jag helt såld. (Och så är det skönt att huvudpersonen inte är fixerad vid att skaffa barn.)

Hundra omistliga ting handlar om att ha förlorat sikte på vem en är som person, att inse att de saker en samlat på sig inte speglar den det är. Stundtals blir det en smärtsam resa att ta farväl av den en en gång varit eller trott sig vara. Alla minnen som väcks är inte av godo, men genom att granska dem kan Gina sakta börja lämna det förflutna bakom sig.

Hundra omistliga ting är en fin feelgood om att hitta tillbaka till sig själv och ta till vara på varje ögonblick av lycka.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Hundra omistliga ting av Lucy Dillon

  1. Måste läsa den här! Har den på engelska 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.