I hetaste laget

Bildomslag I hetaste laget

Originaltitel: Some Like It Hot
Regissör: Billy Wilder
Manus: Billy Wilder och I. A. L. Diamond
Skådespelare: Marilyn Monroe, Tony Curtis, Jack Lemmon
Produktionsår: 1959
Längd: 121 minuter

Joe och Jerry är två musiker verksamma i Chicago, som har lite otur när det gäller att få till spelningar. När de råkar bevittna ett mord, inser de att de illa kvickt måste lämna staden. Utklädda till Josephine och Daphne blir de två nya medlemmar i ett flickjazzband. Allt kompliceras när de träffar den vackra sångerskan Sugar Kane, som de båda faller handlöst för. Än värre blir det när en rik arvtagare förälskar sig i ”Daphne” och inte vill acceptera ett nej. Maffiabossen som beordrade mordet vill dessutom till varje pris hitta dem och se till att de också simmar med fiskarna.

Första gången jag såg I hetaste laget var en nyårsafton efter tolvslaget och det var första gången jag såg en film med Marilyn Monroe. Hon är oerhört rolig som den rara, men lite smått korkade, Sugar Kane som alltid faller för fel killar och som vill gifta sig rikt. Hon är alltid lite utanför Tony Curtis och Jack Lemmons sfär och våpigt omedveten, vilket bidrar till de komiska situationer som uppstår.

I hetaste laget har kanske inte hållit helt tidsmässigt, särskilt i porträttet av Sugar Kane som känns mer som en skyltdocka än en riktig person. En karikatyr av hur blondiner förväntas vara. Inte heller känns det så sannolikt att någon någonsin skulle ha köpt Curtis och Lemmon som kvinnor. Det krävs lite mer än smink och högklackat för att passera som kvinna.

Samtidigt är I hetaste laget en varm film. Det finns få filmer som får mig att skratta så. De dråpliga situationerna staplas på varandra och det hela är gjort med så gott humör att det är omöjligt att inte ryckas med. Alla skådespelare gör fina insatser och filmen är bländande snygg i svartvitt.

I hetaste laget är ett riktigt glädjepiller till film och innehåller en av mina favoritscener någonsin i en film:

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på I hetaste laget

  1. Elin Säfström skriver:

    Jag tycker också att Marilyn är en underbar sångerska och det får ju utrymme i den här filmen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.