I Know Why the Caged Bird Sings av Maya Angelou

i know why the caged bird sings

Betyg: ☆☆☆
Författare: Maya Angelou
Serie: Maya Angelou’s Autobiography, #1
Förlag: Random House (2009)
Antal sidor: 247 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

I slutet av maj i år, gick Maya Angelou bort vid 86 års ålder. En av den amerikanska medborgarrättsrörelsens starkaste röster finns inte längre. En hyllad och omtyckt poet har lämnat denna värld. I många år har jag tänkt att jag ska läsa henne, men det har inte blivit av. Inte förrän nu.

I Know Why the Caged Bird Sings är den första delen i en svit av självbiografier. Som barn sänder Mayas mor henne och brodern Bailey till södern för att leva med sin religiösa farmor i ett djupt segregerat samhälle. Efter år där de kämpar med sin känsla av övergivenhet, skickar mamman efter dem för att bo tillsammans med henne i St. Louis. En man attackerar Maya och hon måste lära sig leva med den upplevelsen.

Som om inte bilden av två barn som ensamma satts på ett tåg likt bagage är hemsk nog, så finns det i början en scen som får pulsen att skena iväg. Ku Klux Klan rider genom staden och de tvingas gömma sin farbror i potatislådan. Paniken är levande skildrad.

Hotet om våldet är hemskt nog, men det är den nonchalanta grymhet som de vita människorna i Stamps uppvisar som gör att jag stundtals tappar andan och måste lägga I Know Why the Caged Bird Sings åt sidan en stund. En husfru tycker att hon kan döpa om Maya till Mary därför att det passar hennes vänner bättre. En tandläkare vägrar behandla Mayas infekterade tand just därför att hon är afroamerikan. En man kommer för att hålla tal på examensdagen på den skola där de afroamerikanska eleverna går och talar oavbrutet om vad den andra skolan, den lite ”finare” skolan, har fått för nya medel. Hur han förminskar deras prestationer. Det får blodet att koka.

I Know Why the Caged Bird Sings är en bok jag vill tycka bättre om vad jag gör. Angelous språk är en tjusning att läsa, men liksom i många självbiografier känns det hela lite planlöst. Som om det bara vandrar från minne till minne, utan någon tråd som direkt länkar samman dem med varandra. Hela tiden känns det som om jag väntar på ögonblicket när saker och ting ska falla på plats, och det ögonblicket kommer aldrig. Kanske är det något som kommer om jag läser de andra självbiografierna i serien.

I Know Why the Caged Bird Sings är en stark skildring av livet i den amerikanska södern under nittonhundratalets första hälft, och de många orättvisor som skildras lämnar knappast någon oberörd. Men det är Mayas styrka och frihetslängtan som kommer att dröja sig kvar.

Andra böcker i serien

I Know Why the Caged Bird Sings

Gather Together in My Name

Singin’ and Swingin’ and Gettin’ Merry Like Christmas

The Heart of a Woman

All God’s Children Need Traveling Shoes

A Song Flung Up To Heaven

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på I Know Why the Caged Bird Sings av Maya Angelou

  1. Pingback: Månadsrapport: Juli 2014 » C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Klassiska kvinnor sommaren - Feministbiblioteket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.