Iliza Shlesinger: Unveiled

Poster för Iliza Shlesinger: Unveiled

Regissör: Steve Paley
Manus: Iliza Shlesinger
Medverkande: Iliza Shlesinger
Produktionsår: 2019
Längd: 78 minuter

I Unveiled återvänder Iliza Shlesinger, numera gift, för att dela med sig kring sina tankar om bröllop och bröllopstraditioner. Varför ska egentligen bruden bära en slöja? Om hon nu har ägnat så mycket tid och energi åt att planera det perfekta bröllopet, varför ska hon då inte få se frukten av sina ansträngningar? Enligt Shlesinger kan väl mannen ha slöjan, som troligen inte bryr sig så mycket om blommor och färger. Det kan fungera som att lägga en filt över en papegojas bur, för att hålla honom lugn. En annan obegriplig bröllopstradition är strumpebandet, som Shlesinger jämför med en Barbiescrunchie som enligt amerikansk tradition tydligen mannen ska offentligt ta av sin brud med tänderna. Say what?

Med andra ord, i Unveiled drivs det hejvilt med bröllopsindustrin och traditioner. Men därtill liknar hon dem också vid skräckfilmer. En beslöjad person, som långsamt skrider fram emot dig… varför tar inte fler brudar chansen att spotta ut fejkblod framme vid altaret? undrar Shlesinger och får publiken att lova att göra det. Själv uppfyller hon löftet när hon kommer ut igen i slutet av föreställningen.

Hon ger underhållande bröllopsråd i Unveiled, som hon vet att ingen vill ha. Alla dömer i hemlighet varandras bröllop som smaklösa. Hon dekonstruerar också alla brudgummens följeslagare och går in varför den rolige vännen aldrig lyckades bli en framgångsrik ståuppkomiker själv. Det här glider nästan förbi i periferin, men är en kritik mot våldtäktskultur som är precis lika vass som Iliza Shlesinger själv.

I Unveiled bjuder Iliza Shlesinger på sin slående komediska timing och sina insikter om män och kvinnor, och det samhälle hon lever i.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.