Inte av denna världen av Yaa Gyasi

Inte av denna världen av Yaa Gyasi

Författare: Yaa Gyasi
Originaltitel: Transcendent Kingdom
Översättare: Inger Johansson
Förlag: Norstedts (2020)
Antal sidor: 280 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Gifty studerar neurovetenskap vid Stanforduniversitetet. Här utför hon avancerad forskning i syfte att finna en medicinsk behandling mot depression och beroende. Hennes storebror Nana var en lovande idrottsman, som blev beroende av OxyContin efter en fotskada. Detta fick ödesdigra konsekvenser för familjen. Hennes deprimerade mor lämnar sällan sängen. Gifty bestämmer sig för att finna den naturvetenskapliga förklaringen till den olycka som drabbat dem som står henne närmast. Samtidigt lockas hon allt mer tillbaka till sitt eget och sin familjs ghananska ursprung. Finns hoppet om en lösning snarare i detta sökande än i hennes avancerade forskningsprojekt?

Yaa Gyasis debutroman Vända hem var en gripande skildring av två släktgrenar som fick mycket olika öden på grund av slaveriets härjningar. I min recension av denna skrev jag att jag undrade hur hon skulle kunna toppa den. Nu är hon här med den svåra tvåan i form av Inte av denna världen. En bok som kanske inte riktigt når sin föregångares nivå, men som ändå håller läsaren i ett järngrepp med sina vältecknade karaktärsporträtt och komplicerade sätt att handskas med tiden.

Inte av denna världen är inte en svindlande familjekrönika. Istället är det ett intimt porträtt av en familj, som flyttat från Ghana till USA för att få ett bättre liv. Allt är nära knutet till Giftys perspektiv och hennes sätt att förstå världen. Till en början blir religionen hennes förklaringsmodell för att försöka förstå vad det är som händer i hennes familj. Senare blir det neurovetenskapen i ett försök att försöka förstå, förklara och förhindra det som redan har skett.

För till skillnad från många andra recensioner, håller jag inte med om att Inte av denna världen skulle vara ett sökande efter att förena religionen och vetenskapen. Istället är det två olika förklaringsmodeller som Gifty använder för att förstå sitt liv. Snarare är detta en dotters sökande efter varför hon inte är tillräckligt för sin mamma. En systers sökande för att förstå varför hennes bror försvann. Som sådan är det en gripande och stark roman.

Inte av denna världen är kanske inte lika stark som Yaa Gyasis debutroman, men det är en oerhört läsvärd berättelse om en familj som slås i spillror av en tragedi.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.