Jag har blivit ”intervjuad”

Min lokaltidning haffade mig när jag var och handlade för att ställa en fråga. Frågan handlade om saker som jag kände att jag inte kunde vara utan. Saker som jag hade ärvt eller en sak som hade en särskild betydelse för mig.

Efter att ha tänkt efter i ungefär två sekunder, sade jag min dator. Och kände mig genast dum. Eftersom jag är vältalig i endast ett fåtal situationer, som definitivt inte inbegriper en reporter och en fotograf, stammade jag vidare: därför att jag kan göra så mycket. Därför att jag kan skriva på den.

Vad jag menade är detta: när jag sitter vid datorn, slösurfar jag nästan aldrig. Istället läser jag nyheter och artiklar som gör att jag fördjupar mina kunskaper. Jag ägnar mig åt onlineaktivism. Jag läser berättelser. Jag skriver och jag redigerar bilder. När jag sitter vid en dator gör jag alltid något, och ärligt talat? Det driver mig till vansinne när folk säger: ”sitter du bara vid datorn nu igen?”, därför att de har ärligt talat inte en aning om vad jag gör vid datorn. Och det är kanske en fråga som borde ställas oftare, istället för att ondgöra sig över att ungdomen idag bara sitter uppkopplade.

Via en dator kan jag ha kontakt med vänner i andra länder eller människor som delar mina intressen. Jag upptäcker saker som jag aldrig skulle ha upptäckt annars. Varför är det fel med något som vidgar mina vyer? Varför ska jag skämmas över att den betyder mycket för mig? Datorer med internetuppkoppling är, med källkritik, en enorm kunskapskälla.

Min dator är absolut nödvändig för att jag ska kunna göra en av de saker som får mig att må allra bäst: att skriva. Min dator är ett verktyg för min kreativa process, där jag slipper få kramp i händerna av att ha skrivit för länge. Där jag slipper att jag hoppar över ord i meningar därför att mina tankar är två stycken fram. Min dator är oumbärlig i arbetet med mina romaner.

Så när jag säger att jag kan göra mycket med en dator, då menar jag det verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 svar på Jag har blivit ”intervjuad”

  1. Carro skriver:

    Jag vill också vara så effektiv, tyvärr består mest min tid vid datorn av just slösurfande..

  2. Freja skriver:

    Håller med, datorn är grundverktyget till nästan allt jag gör. Förutom när jag läser, jag håller mig fortfarande till pappersböcker!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.