Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse av Henrik Johansson

johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse

Författare: Henrik Johansson
Förlag: Rastlös förlag (2016)
Antal sidor: 135 sidor
Recensionsexemplar: Ja. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Henrik Johansson följer nu upp sin debut från 2013 med Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse, som består av 24 olika texter. Detta är ett hopkok av noveller, dikter och det som befinner sig mittemellan. Jag beskrev det i ett inlägg lite som en gott-och-blandat-påse och det stämmer ganska bra. I en sådan påse finns det ju lakrits, som jag inte är vidare förtjust i, och det finns en del material här som är som lakrits för min del. Jag tilltalas inte av allt i samlingen, utan en del lämnar mig efteråt med känslan ”jaha, och?” Men på det stora hela är det en spännande blandning på innehåll.

Titelnovellen, Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse, fångar mig desto mer. I den grävs en kock upp ur sin grav för att arbeta av sina skulder. Själva novellen är indelad i ett antal scener som levererar vass kritik mot Arbetsförmedlingen, kärlek till arbetet och hur folk ibland anser att vissa tar arbeten från andra, mer förtjänande individer.

Minst lika vass är Krishantering, som är en reflektion över arbetslöshetens natur och hur ett vi mot dem-tänkande utvecklas. För den som har varit arbetslös någon gång känns nog Arbetsförmedlingens stundtals orimliga krav igen, som när alla ska gå en datorkurs och en av deltagarna i själva verket är kvalificerad för att undervisa kursen. Johansson avslöjar det absurda som ibland uppstår i Arbetsförmedlingens byråkratiska maskineri.

I Förpuppningen leker Johansson i diktform med Kafkas Förvandlingen. Istället för att en människa förvandlas till insekt, förvandlas en insekt till en bagare. Resultatet blir någon som inte hör hemma någonstans, varken bland mjölbaggar eller människor och som fastnar i arbetslivets monotoni.

Jordkällaren är en absurd liten novell om hur en man en dag får besök av en annan man, som tar över hans liv. En humoristisk ton till trots så är det lätt att tolka in en analys av kolonisering och fråntagande andra människor deras frihet.

Härnäst följer mina favoriter i Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse. Fullpoängarna. Först ut är Tabú / Monobrow, som är en ilsken och träffsäker reaktion på en konstnärs försök att omtolka Frida Kahlo så att hon passar in i den ideala bilden av (vit) skönhet. Johansson beskriver det subversiva i Fridas självporträtt och framställning. En riktigt träffsäker känga åt förmätenheten i konstnärens försök att göra Frida mer ”attraktiv”, som om det vore hennes roll och plikt bara för att hon är kvinna.

I Burger Princess får prinsessan på ärten sig en omtolkning. Prinsessan kommer direkt från Burger King till slottet, luktar cheeseburgare som drottningen tolkar som en dyr exklusiv parfym och förändrar alla deras liv. Prinsessan har omvandlats från ett passivt objekt till ett aktivt subjekt som strävar efter att uppnå sitt mål med alla möjliga medel och som radikalt för kungahuset in i en modern era.

En mer dystopisk ton står Expedition Federley: En resa i det inre för, där Irenka riskerar att kastas ut från författarskolan för att hon inte skriver enligt deras mallar. Böcker som Från grus till Gucci är storsäljare. Om att spela inom reglerna för ett samhälle som styr hur människor ska tänka, vad de ska syssla med i framtiden och som hyllar individualismen och ytligheten över allt annat.

Hela samlingen avslutas med den längsta novellen: Dödskampens skönhet. En man dras in i kampanjen för att befria en politisk fånge, en djurrättsmartyr, som sitter fängslad i Asmarita. Men när han kommer till landet hävdar alla att mannen bara är en förbrytare. Huvudpersonen har en lätt självbelåten ton och säkerhet på att han har rätt, men när det han tror sig veta kanske inte är hela sanningen sätts hans värld i gungning. Frågan är dock om sanningen betyder något i den svenska mediabevakningen. En obehaglig liten novell som väcker en del funderingar kring medias sätt att driva och vinkla frågor.

Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse bygger på en salig blandning, men det mesta är riktigt bra, skarpt skildrat och underhållande.

betyg4

Andra bokbloggare om Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse

Catahya

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse av Henrik Johansson

  1. Lena skriver:

    Denna skall jag snart läsa. Gillade Henriks roman som han gav ut härom året och hoppas gilla denna också.

  2. Pingback: Månadsrapport: April 2016 - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Halvtid för Kaosutmaningen: Hur går det för er? - C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Kaousutmaningen: Slutsummeringen - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.