Jonathan Strange & Mr Norrell

jonathan strange & mr norrell

Regissör: Toby Haynes
Manus: Susanna Clarke och Peter 
Harness
Skådespelare: Bertie Carvel, Eddie 
Marsan, Marc Warren
Produktionsår: 2015
Antal avsnitt: 7
Längd: 420 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika 
format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Magin har länge varit försvunnen från England. Nu plågas landet av ett utdraget krig med Napoleon och när det börjar viskas om att det fortfarande finns en magiker, då drar krigsmakten snabbt öronen till sig. Mr Norrells uppvisning i magi sänder chockvågor genom landet. När han anländer till London väcker han en ung kvinna från de döda och skrämmer de franska soldaterna med visioner av spökskepp. Men hans försiktiga, dogmatiska hållning utmanas av en ny magiker på scenen, Jonathan Strange. Ung och karismatisk är Jonathan Strange mr Norrells raka motsats. Så börjar ett farligt slag mellan dessa två män. Deras besatthet och hemliga inblandning av mörka krafter kommer ställa till med mer problem än de har kunnat ana.

Vi bokälskare brukar ju vara lite aviga till filmatiseringar av böcker som vi älskar. Det blir ju sällan särskilt bra. Men så finns det filmatiseringar som fullständigt golvar en, som verkligen lyckas fånga bokens hjärta och själ. Miniserien Jonathan Strange & Mr Norrell är en sådan.

Jag vet inte var jag ska börja för att redogöra för min kärlek för Jonathan Strange & Mr Norrell. Är det miljöerna, som verkligen för mig med till Napoleonkrigens Storbritannien? Är det specialeffekterna, som känns så verklighetstrogna att det är självklart att magi finns? Är det kostymavdelningens fantastiska arbete med att fånga tidsandan och det underligt välbekanta i feernas rike? Ja, det är väl allt det här och lite till. Om det finns något britterna kan så är det att skapa bra kostymdrama.

Valet av skådespelare är superbt. Bertie Carvel är alldeles utmärkt i rollen som Jonathan Strange, och likaså Eddie Marsan som mr Norrell. Charlotte Riley är synnerligen bra som Stranges viljestarka hustru, men starkast lyser nog Alice Englert i rollen som den olycksaliga lady Pole. Skådespelarensemblen i Jonathan Strange & Mr Norrell är nog för att göra mig salig i hur väl de porträtterar de olika karaktärerna.

Min enda invändning är mot slutet av Jonathan Strange & Mr Norrell, där de har ändrat en del på ett sätt som jag inte tycker om. Jag förstår valet, då de har velat ha möjlighet att bygga vidare på serien och skapa ytterligare en säsong. Men det känns onödigt, när det tidigare har varit så fulländat.

Oavsett om du har läst boken eller inte, så är Jonathan Strange & Mr Norrell ett måste för den som älskar brittiskt kostymdrama eller fantasy.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.