Betyg: ☆☆☆☆☆
Författare: Susanna Clarke
Originaltitel: Jonathan Strange & Mr Norrell
Översättare: Jimmy Hofsö
Förlag: Norstedts (2005)
Antal sidor: 771 sidor
Recensionsexemplar: Nej.
Exempel på var den (på engelska) kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON
Oavsett hur många gånger jag har fått Jonathan Strange & Mr Norrell rekommenderad mig, så har jag haft svårt att överkomma min motvilja mot stora tegelstenar. Till sist satte jag upp Susanna Clarke som en av författarna i min boktolva. Tur är väl det eftersom det här är en av de böcker som verkligen har påmint mig om varför jag älskar fantasy.
I forna dagar var den största magikern i England Korpkungen, ett människobarn som hade vuxit upp bland älvorna. I dagens England, början av 1800-talet, finns det fortfarande gott om magiker, men ingen kan utöva magin som de studerar. Då gör den mystiske Mr Norrell entré och med honom återvänder magin. Han ställer sina tjänster till regeringens förfogande i krigen mot Napoleon. I London möter han den unge, begåvade Jonathan Strange som kommer vara en nyckelperson i återupprättandet av den engelska magin. Men deras meningar om vad som bör återupprättas går isär och vänskapen surnar. Samtidigt hotar något allt som Strange håller kärt.
I mångt och mycket har Clarke eftersträvat att få till tonen på ett sätt som får Jonathan Strange & Mr Norrell att verka som om den är skriven i början av 1800-talet, och det har hon verkligen lyckats med. Överlag är berättandets form så snyggt genomförd. Kan jag bara nämna att jag älskar fotnötterna och den information de tillför? Jag älskar när fantasyvärldar är så klart genomtänkta som den här.
Jag är svag för berättelser som involverar feväsen av olika slag. Men det ska inte vara snälla alver och dylikt, utan de ska vara lika komplexa som de är i mytologin. Det vill säga, du kan aldrig lita på vad de säger, utan måste väga deras ord och syna alla deras överenskommelser. I Jonathan Strange & Mr Norrell är alverna de komplexa väsen som de är i sagans värld: varken onda eller goda, men långt ifrån mänskliga.
Jonathan Strange & Mr Norrell är dock inget för den som innerliga avskyr långsamma berättelser. Det är en berättelse som kräver sin lilla tid, och det gäller att inte bli otålig. Lita på att Clarke för dig dit du ska. Ändå är det en bok som är förvånansvärt lätt att fängslas av, att sugas in, så att tvåhundra sidor passerar utan att du förstår hur det gick till.
Jonathan Strange & Mr Norrell är en långsam berättelse om ett England som aldrig har existerar, men som inom pärmarna av denna bok kommer till liv och känns lika verklig som vår egen historia.
Andra som har bloggat om Jonathan Strange & Mr Norrell
Bokmoster; Boktoka; Eli läser och skriver; En boktoks tankar; Pocketblogg
Jag måste läsa om den här nån gång!
Jag måste nog också göra en omläsning någon gång i framtiden 🙂
Blir mer och mer sugen på denna men drar mig precis som du gjorde för tjockleken
Den är faktiskt värt det, även om jag irriterade mig något på att släpa runt på den tjocka besten medan jag läste den.
Pingback: Månadsrapport: Juli 2014 - C.R.M. Nilsson
Pingback: Boktolva 2014 - C.R.M. Nilsson
Pingback: Hans majestäts drake av Naomi Novik - C.R.M. Nilsson