Julegrisen av J. K. Rowling

Julegrisen av J. K. Rowling

Författare: J. K. Rowling
Illustratör: Jim Field
Originaltitel: The Christmas Pig
Översättare: Jan Risheden
Förlag: Rabén & Sjögren (2021)
Antal sidor: 278 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

När Jack var riktigt liten fick han sitt älskade gosedjur, Lilla Gis, kallad LG. LG har funnits där för Jack i vått och torrt. När hans styvsyster Holly kastar bort grisen strax innan jul, känns det som om livet har rämnat för Jack. Särskilt när de försöker ersätta LG med ett annat gosedjur, Julegrisen. Ingen kan ersätta LG. Men julafton är miraklernas tid, en dag då gosedjuren kan vakna till liv. LG:s irriterande ersättare knäcker en djärv plan: tillsammans ska han och Jack ge sig av till den plats dit förlorade saker försvinner, för att hitta den försvunna LG. För att rädda den bästa vän som Jack någonsin har haft…

Julegrisen kom ut förra året och markerar att J. K. Rowling har återvänt till barnlitteraturen. Det är en berättelse som täcker många ämnen: familj, skilsmässa, förlorade ambitioner och försvunna saker. Trots att elementen är välkända, bjuder det här på spännande om än kanske inte helt originell läsning.

Det finns många berättelser som Julegrisen liknar, nämligen. Leksaker som vaknar till liv, särskilt kring jul, florerar friskt i barnlitteraturen. Även om Jacks kamp för att hitta sin älskade LG är engagerande och spännande, så känns det onekligen som att man har läst berättelsen tidigare. Inte heller landet Förlorien känns särskilt originellt. Det är ett land med sina egna lagar och regler, där föremåls värde sätts utifrån hur mycket de betyder för sina ägaren. Monstret Förloraren lurar som ett hot över berättelsen hela tiden, men blir inte särskilt läskig. Kanske är han det för den minsta.

Jim Field har illustrerat Julegrisen. Dessa bilder är mycket själfulla och vackra. De bidrar ändå till att bygga upp en stämning av magi i boken. För trots sin bristande originalitet, så är det här ändå ett magiskt äventyr. Vi får möta de olika saker som människor kan förlora och ibland, ibland kan faktiskt mirakel ske.

Julegrisen är inte det bästa som J. K. Rowling har skrivit, men det är ett lite lagom småmysigt äventyr som passar att läsa kring jul.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.