Julie & Julia

Omslagsbild Julie & Julia

Regissör: Nora Ephron
Manusförfattare: Nora Ephron
Skådespelare: Meryl Streep, Amy Adams, Stanley Tucci, Chris Messina
Produktionsår: 2009
Längd: 123 minuter

2002 jobbar Julie Powell med att svara i telefon kring planer att återuppbygga på platsen där World Trade Center stod, något som inte är populärt i allmänhetens ögon. Det är ett själsdödande jobb som suger musten ur henne. Hennes pojkvän uppmanar henne att starta en blogg och hon bestämmer sig för att utmana sig själv med att under ett år laga alla 524 recept ur Julia Childs kokbok. På 1950-talet flyttar Julia Child med sin diplomatmake till Paris. För att ha något att göra börjar hon på Le Cordon Bleu, vilket väcker en passion för matlagning till liv. Hon försöker sedan skriva och få utgiven en kokbok som ska väcka amerikanernas intresse för det franska köket.

Egentligen kan jag inte säga vad det är som har lockat med Julie & Julia sedan den kom ut. Julia Child är en amerikansk stjärnkock som jag knappast har någon relation till. Men det är något med idén om en film om matlagning som är alldeles oemotståndligt.

För oemotståndlig är vad Julie & Julia är. Baserad på två böcker, dels Julie Powells bok om hur hon försökte laga alla Julia Childs 524 recept på ett år, dels Julia Childs bok om hennes liv i Paris, utspelar sig den under två tidsplan. Filmen glider sömlöst mellan detta med sitt snygga foto och sin känsla för detaljer. De historiska tillbakablickarna bjuder på vacker kostymering och trovärdig rekvisita. Nutiden lyckas måla upp bilden av ett liv som inte riktigt blivit som man har tänkt sig, i en sliten New York-lägenhet.

Det är klart det kan bli så här bra när Nora Ephron har skrivit både manus och regisserat. Men det är också klart att Julie & Julia blir så här bra av att Meryl Streep innehar rollen som Julia Child. Hon är en briljant skådespelerska som lyser i vilken roll man än slänger in henne i. Kanske är det tur för Amy Adams att de aldrig delar några scener. Att tidsplanen aldrig löper samman. För då skulle hon nog överskuggas. Även om hon lyckas porträttera det komplexa i Julie Powells persona: hur hon är både sympatisk och osympatisk.

Julie & Julia trollband mig i två timmar och svepte med mig till New York och Paris. Dessutom gjorde den mig riktigt, riktigt hungrig.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.