Kaknäs sista band och andra zonsagor av Anders Fager

kaknäs sista band

Författare: Anders Fager
Förlag: Fria Ligan (2015)
Antal sidor: 224 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Undergången kom. Stockholm ligger i ruiner. De få överlevande kämpar fortfarande för sina liv. Över ruinerna reser sig Kaknästornet, som fortfarande sänder dagliga nyheter. Någon där uppe ser dem som kämpar där nere på marken. Och pratar om en bättre framtid. På denna person lyssnar de överlevande: skrotletare från Dieselverkstaden, rövarhövdingar från Blackeberg och köpmän från Kungsholmen. Alla försöker de skapa sig en ny värld, en värld som Anders Fager utforskar i tolv noveller.

Då var det dags för mig att återvända till den mörka världen som inspirerats av spelet Mutant. En värld fylld av röta och surt regn, där människor, fauna och flora har muterar, där samhällets normer har ställts på sin ända. Denna gång i Anders Fagers tappning när han tolkar denna värld i Kaknäs sista band. Det hela är mycket kompetent berättat med både humor och hjärta. Alla noveller håller en jämn kvalitet, men som alltid är det några som sticker ut.

En favorit är Att förstå det avvikande. I den får vi möta en berättare som är läkare och ställs inför faktumet att hon inte är rustad för att behandla sina nya patienter, som kan ha två hjärtan. Minst. Och andra konstiga anatomiska avvikelser. Vilket får henne att gå till extrema ytterligheter. En kyligt objektiv novell där omvärldens reaktioner på berättarens förfarande gör att vi förstår hur sjukt detta beteende egentligen är. Och hur mycket personen feltolkar läkareden.

I Hammarkullens hjälte får jag på nytt stifta bekantskap med rubbittarna, ett slags muterade, köttätande kaniner som inte längre är nöjda med att vara bytesdjur. De för ett evigt krig mot människorna. Bara de bästa får ligga och föra sina gener vidare. #294 är inte en av de smartaste eller starkaste, men lyckas ändå bli en hjälte. En skruvad och mörk liten novell.

En sista favorit är Järva skog och skugga, där Romeo ska bedriva handel med Skuggisarna. Men han gillar inte skogen de bor i. Den fyller honom med vaga obehagskänslor. En smått surrealistisk och suggestiv novell där spänningen långsamt stiger när huvudpersonerna hamnar i fara utan att riktigt märka det.

Det jag gillar med Kaknäs sista band är att novellerna är fristående, men ändå knyts samman. Karaktärer från andra noveller återvänder i nya, och på så sätt bildas en snygg, sammanhållen helhet. Dessutom får Fager definitivt pluspoäng för sin flirt med Sherlock Holmes i En studie i skrot. Mycket snyggt!

Kaknäs sista band är en stark novellsamling som spänner från humor till allvar, surrealism till realism.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Kaknäs sista band och andra zonsagor av Anders Fager

 1. Stewe skriver:

  Rubbitar äter inte kött, men de kokar gärna köttätarna om de får chansen…
  🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   I den novellen verkade som om de tänkte äta honom till middag, men det kanske var jag som missförstod och missleddes av baksidestexten. Har inte spelat Mutant, så jag har ingen kännedom om universumet utanför det skönlitterära som Fria Ligan har publicerat 🙂

 2. Pingback: Månadsrapport: April 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.