Författare: Elin Lucassi
Illustratör: Elin Lucassi
Förlag: Galago (2021)
Antal sidor: 232 sidor
Recensionsexemplar: Nej.
I mars 2020 uppmanar myndigheterna att de av den svenska befolkningen som kan ska jobba hemifrån i största möjliga mån. De flesta tror fortfarande att vi med gemensam krafter ska kunna hålla den pandemi som sveper in över världen på stången. Serietecknaren Elin Lucassi är en av de alla som försöker hålla i, hålla ut och hålla avstånd. Samma dag som hon och miljontals andra över hela världen uppmanas att bidra till att bromsa smittspridningen, börjar hon teckna en dagbok. Inte kunde hon väl då ana att den skulle sträcka sig över hela 2020.
När jag av en slump fick syn på Karantändagboken, insåg jag att jag snabbt ville läsa den. Därför blev jag glad när den dök upp på årets bokrea. Elin Lucassi har från pandemins början och under dess första år tecknat en dagbok som skildrar den nya vardag vi fick vänja oss vid så abrupt. En vardag som känns invand nu. Därför är det märkligt att det börjar bli dags att försöka återgå till livet som det såg ut två år tidigare.
Än märkligare är det att Karantändagboken gör mig märkligt nostalgisk. Det är saker man i närmast har glömt bort har hänt. Andra saker som man skrattar åt och bara, ja, det där kommer jag ihåg. Lite skadeglädje blandat med medlidande när Lucassi tidigt in i karantänen skriver om hur de börjar sakna att kramas. Ni skulle bara veta, tänker jag.
Det är en märklig tid som Lucassi ska skildra i Karantändagboken, men hon gör det med bravur. Det är smart, rappt och politiskt. Hon är satirisk utan att förlora värmen i sin skildring av människor. Det finns en medvetenhet om en privilegierad position, men att man för den skulle kan vara ledsen, rädd och orolig. Samtidigt som man inte kan blunda för samhällets orättvisor.
Karantändagboken är en klipsk skildring av ett samhällsomvälvande fenomen. Så märkligt att vi alla har delat denna upplevelse och kan känna igen oss.
en märklig tid, maken jobbade hemma, ingen orkester, ingen bio, ingenting.
Ja, det var väldigt märkligt.