Katter av Emily Williams

Författare: Emily Williams
Originaltitel: A Concise Guide to Cats
Översättare: Gunilla Boman
Förlag: Parragon (2007)
Antal sidor: 255 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Slut hos förlaget.

Katter är en grundläggande guide till kattdjuret och dess historia. Från dess härstamning från de afrikanska vildkatten till hur den vördades i Egypten och har blivit en av vår tids mest populära husdjur. Boken innehåller också ett avsnitt med de mer eller mindre vanligaste kattraserna. (Eftersom boken troligen i grunden är amerikansk är många raser som nämns inte godkända i Sverige.) Avslutningsvis finns en guide till hur du bör tänka när du väljer katt, vad du ska göra om den blir sjuk och lite annat som är bra att veta för en kattägare.

Jag är i grund och botten kattmänniska. När min mamma undrade om jag ville ha ett husdjur som liten så var det alltid en katt jag ville ha, men då hon är fruktansvärt allergisk så har det aldrig gått. Ändå kan jag inte hjälpa att jag köper på mig böcker som denna, Katter, där jag kan läsa mer om ett av mina favoritdjur.

Översättningen av Katter är lite knepig. Det är något som stör, utan att jag riktigt kan sätta fingret på det. Men den känns knackig och styltig, vilket förstör läsflytet. Jag är inte tillräckligt insatt i kattvärlden för att veta om de använder så mycket engelska termer eller om det är något som har gått snett i översättningen. Däremot är jag fullständigt övertygad om att ingen, någonstans, tycker att det är okej att stava Scottish Fold med ”k.”

Som bok är Katter intressant. Det är en lättbegriplig introduktion till katten som husdjur och berättar intressant om dess historia. Jag lär mig en hel del nytt, som att katter egentligen genetiskt är tabbymönstrade eller att geparden har så trubbiga klor att den jagar ifatt sitt byte och sedan stryper det. Det är lite allmän kuriosa som gör boken klart värd att läsa. Alltid kul att lära sig något nytt.

Därtill är Katter fylld av vackra färgbilder, så det finns gott om vackra missar att vila blicken på. Bilderna underlättar också vid avsnitten om de olika kattraserna eftersom det blir lättare att se skillnader och likheter mellan dem, samt att det lättare bygger upp en bild av vad som är karaktäristiskt för en viss ras.

Katter är en trevlig introduktionsbok till katten som husdjur, men ger kanske inte alltför uttömmande information.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Katter av Emily Williams

  1. Pingback: Månadsrapport: Mars 2017 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.