Kikis expressbud

Omslagsbild Kikis expressbud

Originaltitel: Majo no Takkyubin
Regissör: Hayao Miyasaki
Manus: Hayao Miyasaki
Skådespelare: Minami Takayama, Rei Sakuma, Kappei Yamaguchi
Produktionsår: 1989
Längd: 103 minuter

Traditionen bjuder att när en häxa fyller tretton år ska hon lämna sitt hem och uppsöka en annan stad. Nu har Kiki den åldern inne och tillsammans med katten Jiji, stiger hon upp i luften på sin kvast. De kommer till en stor stad vid havet, en stad med ett klocktorn som Kiki förälskar sig i. Men storstaden är en hård plats. Kiki kan varken spå eller blanda drycker, men genom ett ödets nyck kommer hon dock på att hon kan starta en budfirma – för flyga kan hon! Hon lär sig också att utvecklas som häxa och att hon måste våga lita på att människor tycker om henne för den hon är.

Kikis expressbud är baserad på en japansk barnbok. Inledningsvis tycker jag att det är lite svårt att komma in i handlingen, att hålla intresse uppe för filmen. Den känns inte så originell, men senare charmas jag av den egensinniga och snälla Kiki som charmar även sin omgivning. Som i många andra berättelser för barn finns det ett underliggande budskap om att det går väl för den som är snäll och att man bör tro på sig själv.

Som alltid när det gäller Studio Ghibli är Kikis expressbud skickligt animerat. Det är nästan lite svårt att tro att filmen är gjorde 1989; så skickligt är det. De enkelt tecknade figurerna är charmiga som vanligt, fyllda av personlighet och karaktär. Bakgrunderna är mer verklighetstrogna, med ett djup som suger tittaren in i bilden.

Kikis expressbud är en charmig fantasyfilm som tilltalar såväl gammal som ung, med ett fint underliggande budskap och underbara karaktärer.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.