Kina 5x – The Good Women of China av Xinran

Under sent åttiotal började Deng Xiaoping försöka ”öppna upp” Kina, något som fick Xinran se en möjlighet. Hon hade arbetat för statens radio under en tid och länge velat hjälpa till att förbättra kinesiska kvinnors liv. När hon fick tillstånd att påbörja en radioshow där lyssnarna fick ringa in med sina berättelser, kunde hon aldrig ana hur populärt programmet skulle bli. Banden till hennes telefonsvar fylldes varje natt med olika berättelser – arga, dämpade, frågeställande, enkelt relaterande erfarenheter – där kvinnor vittnade om sin dagliga kamp. I The Good Women of China har Xinran samlat de berättelser som berörde henne mest.

Jag läste den här tidigare i år, och det är verkligen en bok att beröras av och bli riktigt förbannad av. En del saker kunde jag relatera till – kvinnor får inte vara sexuella men de får heller inte vara ickesexuella, svårigheter att göra karriärer och så vidare – men så finns det sådant som knappt går att föreställa sig. Som gör så himla ont. En serie berättelser rör en förödande jordbävning där en kvinna ser sin dotter försvinna och en annan upptäcker att hennes dotter blivit utsatt för en gruppvåldtäkt i kaoset efter jordbävningen.

Stark, berörande bok om kinesiska kvinnors liv efter kulturrevolutionen och Maos styre, då det är dessa perioder som stor del av berättelserna bearbetar.

Kina 5x är en serie inlägg med litteratur om eller från Kina i fokus, fem inlägg – fem dagar i rad. Hääääng med!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.