Klimatasken (Novellix)

Omslagsbild "Men Kina då?!" - 25 snabba klimat-svar-på-tal av Maria Soxbo, Johanna Nilsson och Emma Sundh

Författare: Maria Soxbo, Johanna Nilsson och Emma Sundh
Förlag: Novellix (2020)
Antal sidor: 30 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

När man debatterar om klimatet dyker ofta samma gamla argument upp. ”Vad spelar det för roll vad lilla jag gör?”; ”Vädret har förändrats i alla tider!”; ”Om vi slutar shoppa stannar världen”; samt klassikern ”Men Kina då!” För den som famlar efter argument, på pricken-liknelser eller det klockrena svaret på klimatfunderingar, finns den här lilla boken som du enkelt kan förvara i väskan eller bakfickan. Här finns snabba svar, med tydliga källor, på flitigt återkommande påståenden om klimatet och klimathotet. Allt för en mer nyanser och faktabaserad klimatdiskussion bortom tyckande och känslor.

Av de små böckerna i Klimatasken, tycker jag bästa om ”Men Kina då?!” – 25 snabba klimat-svar-på-tal. Detta för att den kanske är mest slagfärdig och känns mest användbar. Den presenterar ett antal påståenden som ofta dyker upp i klimatdebatten och ger ett kort eller långt svar på tal, beroende på hur lång tid man har att lägga ned på diskussionen. Spännande och slagfärdig läsning.

Betyg 4: Gillade den verkligen.
Omslagsbild Rättvisekompassan av Maria Soxbo, Johanna Nilsson och Emma Sundh

Författare: Maria Soxbo, Johanna Nilsson och Emma Sundh
Förlag: Novellix (2020)
Antal sidor: 31 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Klimatfrågan är vår tids största rättvisefråga. Visserligen drabbar den alla, men de som orsakar de största utsläppen och bidrar mest till klimatförändringarna är inte samma personer som drabbas först och hårdast av sviterna. Tvärtom. En priviligierad, koldioxidosande livsstil sker på bekostnad av andra människors chans till ett drägligt liv. Frågan är: vem ska städa upp efter vår gränslösa fossilfest? Är det vi? Eller har vi outsourcat uppgiften på våra och andras barn? Och vilka förutsättningar har olika människor att kunna leva hållbart – och att kunna höja sin röst?

Rättvisekompassen är en intressant genomgång hur olika maktstrukturer gör att konsekvenserna för klimatpåverkan faller olika. En liten priviligierad grupp lever som om vi hade flera jordklot att tillgå, ofta på bekostnad av en dräglig tillvaro för andra. Och när andra länder vill ha lite av det goda, komma upp i samma standard som vi, då skuldbelägger vi dem och kallar dem för miljöbovar. Klimatfrågan angår oss alla. Vi har alla ett ansvar. Punkt slut.

Betyg 3: Gillade den.
Omslagsbild Vad håller vi på med? av Maria Soxbo, Johanna Nilsson och Emma Sundh

Författare: Maria Soxbo, Johanna Nilsson och Emma Sundh
Förlag: Novellix (2020)
Antal sidor: 31 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Normer är de allmänt delade och underförstådda förväntningar som vi människor ställer in livskompassen efter. Om normen säger att receptet för en god middag är kött, en stilmedveten garderob osar trend och en lyckad semester involverar takeoff och landning? Ja, då är det dessa koordinater vi utgår från. Vi människor är trots allt flockdjur och gör som alla andra. Men hur vore det om vi kalibrerade om den där kompassen? Testade nya koordinater?

Vad håller vi på med? behandlar de normer som styr oss mot en inte alltför klimatsmart vardag och hur vi ska börja ifrågasätta dessa. Jag borde tycka att den bok är särskilt intressant, men den framstår som präktig och predikande. Den drar alla människor över en kam och slutsatser kring deras motiv bakom sitt handlingssätt på ett sätt som stryker mig mothårs. Bland annat skriver de på en punkt att det kanske är smartare att gå ut och gå och få lite dagsljus än att ta bilen till gymmet och gå på gåbandet. Jag är mycket på gym och jag har aldrig sett någon använda ett gåband annat än som uppvärmning innan de ska ge sig på annan träning. Aldrig har någon ägnat ett helt pass åt det.

Ja, förändra normerna för all del. Men tilltalet om att alla människor agerar på detta vis går mig på nerverna. Det är ett grepp som ska fungera lugnande, att alla gör så, vi kan ändra det, men eftersom alla inte handlar på detta vis har det snarare motsatt effekt. Det blir irriterande. Samtidigt finns det mycket som är fascinerande, så som att gå ned i arbetstid faktiskt skulle minska klimatpåverkan och öka den personliga hållbarheten.

Betyg 3: Gillade den.
Omslagsbild 1-tons-dieten av Maria Soxbo, Johanna Nilsson och Emma Sundh

Författare: Maria Soxbo, Johanna Nilsson och Emma Sundh
Förlag: Novellix (2020)
Antal sidor: 64 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Enligt FN ska varje världsmedborgare sänka sina utsläpp av växthusgaser till en hållbar nivå på 1 ton senast 2050. Varför denna bantning? Jo, tanken är att vi alla ska lära oss att leva inom gränserna för vad en planet pallar. Rimligt? Eh, ja. Ju snabbare vi sänker våra utsläpp, tar på oss klimatglasögonen och påverkar företag och beslutsfattare, desto bättre odds för en vettig framtid. Men hur? Utmana dig själv att sänka dina utsläpp under ett år – det viktigaste året i ditt liv! (Baksidestexten)

1-tons-dieten är en fyll-i-bok där du utmanar dig själv att minska dina utsläpp under ett år. Det finns tolv delmål och det är tänkt att du ska beta av dem under en månad. Varje avsnitt inleds med en intressant faktatext. Jag upplever att det är en inspirerande bok och tänker ta itu med utmaningen nästa år. Jag shoppar alldeles för mycket och skulle säkert kunna tänka ett extra varv kring maten. Nu litar jag på att ni påminner mig om att jag ska göra det här nästa år, hör ni.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Klimatasken (Novellix)

  1. Pingback: Månadsrapport: Juni 2020 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.