Klockan och spegeln av Patrik Centerwall

Författare: Patrick Centerwall
Förlag: Undrentide förlag (2018)
Antal sidor: 248 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Till ytan tycks Markus föräldrar vara vanliga akademiker, men skenet bedrar. I själva verket tillhör de ett hemligt sällskap vars uppgift är att vaka över kunskapen kring multiversum och skydda vetskapen mot missbruk. För att resa mellan de olika världarna krävs en klocka. Markus har lånat den för att besöka den mytomspunna bergsstaden Gytet Malor, ett nästan ointagligt fäste i en värld med bara en enda spegel. En spegel som Markus till varje pris vill se sin egen reflektion i. Men på vägen blir han bestulen på klockan och kan därmed inte ta sig hem. Utan sina föräldrar och utan vänner, börjar han sitt sökande efter klockan. När han får vetskap om att en fientlig armé tågar mot staden förstår han att han har betydligt större problem än hur han ska komma hem.

Jag har tidigare läst någon enstaka novell av Patrik Centerwall och när jag fick förfrågan om att läsa hans först roman, Klockan och spegeln, tackade ja. Detta är en bok som påminner mig om de fantasyböcker jag brukade läsa när jag var yngre. På ont och gott. På gott i att det är lättläst och finns ett driv i berättandet som gör att det så gott som saknas motstånd till att berättelsen.

Så gott som saknas motstånd. Därför att det är också på ont Klockan och spegeln påminner mig om min barndoms fantasyromaner med den massiva infodumping som sker i början av boken. Det känns som om hela Gytet Malors historia och seder ska pressas in i de första kapitlen, och min hjärna vill inte riktigt hantera det. Jag är under en period lite motvillig att plocka upp boken just på grund av detta, men som sagt det löser sig. Blir lättläst och lagom underhållande.

Klockan och spegeln riktar sig enligt Adlibris till målgruppen 12-15 år, vilket gör mig lite äldre än så. Kanske är det därför att jag reagerar på de skapligt grunda karaktärerna, vilket jag inte skulle ha gjort om jag vore i det åldersspannet. Jag vet det eftersom jag har reagerat liknande när jag har läst om gamla ungdomsfavoriter. Den tänkta målgruppen reagerar nog inte på att vänskapsrelationer byggs upp väldigt fort och blir omotiverat djupa.

Däremot tycker jag om världsbygget i Klockan och spegeln, även om det kanske bara gläntas lite till det. Gytet Malor är en spännande plats, som jag nog gärna återvänder till. Jag skulle också vilja fortsätta utforska multiversum. Helt enkelt skapar boken ändå ett sug i mig efter mer.

Klockan och spegeln tilltalar kanske inte mig helt, men jag tror att den tilltänkta målgruppen kommer tycka att det är ett lättläst och underhållande fantasyäventyr.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Klockan och spegeln av Patrik Centerwall

  1. Pingback: Månadsrapport: April 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Recensioner av Klockan och spegeln | Skymningssång

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.