Klubben av Matilda Gustavsson

Klubben av Matilda Gustavsson

Författare: Matilda Gustavsson
Förlag: Albert Bonniers förlag (2019)
Antal sidor: 228 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Klubben är ett mångfacetterat reportage om en skandal som skakat en av de största svenska kulturinstitutionerna. Det är en berättelse om systematiskt sexuellt utnyttjande, korruption och maktmissbruk. En skandal som deras anseende knappast ännu har hämtat sig från. Här öppnas ögon ytterligare hur den har hanterats inifrån. Något som inte ter sig alltför imponerande, utöver Sara Danius beundransvärda insats. En insats som hon fick betala ett högt pris för. Vissa medlemmar i Akademien (hej, Horace Engdahl) uttalar sig om att historien kommer döma den här historien. Jag tror snarare att det är dessa medlemmars agerande som historien kommer att döma och inte på ett sätt som är till fördel för deras författargärning.

Men framförallt är Klubben ett reportage som ger kvinnorna som fallit offer för den så kallade Kulturprofilen. Det är skakande, omtumlande läsning som river och sliter i läsaren. Systematiken i utnyttjandet och mörkandet är tillräckligt för att få vem som helst att se röst. Men kanske mest skakande är det utstuderade, nästan likgiltiga sätt med vilken Jean-Claude Arnault tar sig rätten till dessa kvinnors kroppar. Efter ett tag känns det som om han gör det per automatik, som om han gör det för att det förväntas och för att det är hans rätt. Ordet ”äckel” och ”svin” räcker inte till för att beskriva honom.

Klubben skildrar också vägen mot reportagets fullbordande. De avvägningar Matilda Gustavsson gjorde. De etiska dilemman hon ställdes inför. Hur hon har värnat om den journalistiska integriteten och trovärdigheten. Det är en svår balansgång att genomföra ett reportage av detta slag som värnar om kvinnors röster, samtidigt som hon måste försöka täcka till luckor för eventuell kritik. Därför att sexualbrott väcker starka känslor. Och många gånger vill folk försvara förövaren, av oförmåga att erkänna att de har haft fel, inte sett, att någon som de känner kan vara monstret i garderoben.

Men Matilda Gustavsson lyckas med bravur. Klubben är omskakande och omtumlande. Den berör något på djupet och får, åtminstone mig, en att vilja bidra till en förändring i världen.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Klubben av Matilda Gustavsson

  1. En märklig och helt osannolik bok, som är så sann att man ryser, mår illa, handlar mest om en enda man. Ingen akademisk utbildning, bara yrkesutbildning som elektriker… Övergrepp, tystnadskultur, lögner, hot, stulna konstverk, läckorna… och ingen vågar eller orkar anmäla…

  2. och inte bara stulen konst, även en stulen bok av fru Frostenson, en märklig kvinna:
    http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2020/02/berattelser-fran-dom-av-katarina.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.