Komma fram av Rainbow Rowell

komma fram

Författare: Rainbow Rowell
Originaltitel: Landline
Översättning: Anna Thuresson
Förlag: Gilla böcker (2015)
Antal sidor: 333 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON

Det har länge inte varit riktigt bra mellan Georgie och Neal. Droppen som får bägaren att rinna över blir när Georgie får chansen att förverkliga sitt livs dröm om en egen tv-serie, men måste jobba över julen och ställa in deras julplaner. Neal tar då barnen och sticker till sina föräldrar i Omaha. Georgie flyr hem till sin mamma och ringer Neal om och om igen utan att få tag i honom, tills hon testar den fasta telefonen i sitt gamla flickrum. Snart står det klart att hon inte pratar med Neal från idag, utan Neal från femton år sedan. Är telefonen magisk? Är detta hennes stora chans att ställa allt till rätta?

Komma fram blir den tredje boken jag läser av Rainbow Rowell och den första av hennes böcker jag läser som riktar sig till en vuxen publik. Det är också den av hennes premisser som känns mest skruvad, lite a la Livet är underbart eller En julsaga. Det är jul, av någon anledning är huvudpersonen inte där hon bör vara/den hon bör vara och något övernaturligt fenomen kommer att förändra livet så att allt blir som det ska. Men pluspoäng för en magisk telefon. Vi behöver fler magiska telefoner här i livet.

Komma fram är ett relationsdrama som är skapligt igenkännligt. Men Rowell har vänt på klyschan så att det är kvinnan i huset som jobbar alldeles för mycket och mannen som stannar hemma med barnen. Det är mamman som barnen frågar oroligt om hon vet var fritidsaktiviteten ligger och om de inte borde ringa pappa. På sätt och vis fräschar det upp i det igenkännliga.

Rowells signum är väl hennes skildring av udda karaktärer, och i Komma fram är väl både Georgie och Neal udda på sina egna vis. Georgie vill få alla att skratta, men märker att något är fel i äktenskapet och vågar inte göra något åt det. Kanske för att hon innerst inne anar att det har något med bästa vännen Seth att göra, men hon vill inte förändra det förhållandet eftersom hon inte är rolig utan honom. Och Neal går passivt aggressivt omkring och visar att något är fel, men vägrar säga vad det är.

Och det är en av de sakerna som retar mig med Komma fram: hur lätt situationen skulle lösas om de bara kommunicerade. Samtidigt är det en av de saker som får mig att uppleva att boken ömsint skildrar en realistisk relation som är långt ifrån perfekt. Kommunikation är svårt. Det kräver arbete. Trots den bristande kommunikationsförmågan, säljer Rowell deras relation så väl att jag får lite pirr i magen.

Komma fram bjuder på Rowells sedvanliga humor, magiska telefoner och mopsar en masse. Nej, det är inte hennes bästa, men det är fortfarande en riktigt charmig historia.

betyg4

Andra som har bloggat om Komma fram

Bokbabbel; BoklandskapBoktycke; Book ObsessionCarolina läser; Cinnamon BooksKattugglan; Klaraas Books; MsHisingen; och dagarna går

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Komma fram av Rainbow Rowell

  1. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2015 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.