Konst: Essäer om extas och skamlöshet av Jeanette Winterson

konst

Författare: Jeanette Winterson
Originaltitel: Art Objects
Översättare: Ulla Roseen
Förlag: Kabusa böcker (2014)
Antal sidor: 190 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus

Konst är en essäsamling där Jeanette Winterson täcker in måleri, litteratur och musik under begreppet och försöker formulera vad som är viktigt i konsten. Essäerna handlar om konst som gör skillnad för hur vi lever, men också om konst som gör motstånd. Konst vägrar låta sig förnekas av likgiltighet eller katastrofer, eller den dagliga döden. Winterson tar läsaren med sig från det personliga till de stora tankarna om konstens roll och betydelse.

Idag finns det en föreställning om att konst inte har mycket plats i vårt moderna liv, vilket är en föreställning som Winterson försöker komma åt. Konst krävs för att väcka vår fantasi och ge näring till själen. Utan konst blir vi likgiltiga och fantasilösa. Konst är till för alla, och nödvändigt för vår intellektuella utveckling, tycks vara en av de poänger som hon vill hamra in. Hon skriver också om vikten av bibliotek

Konst är en stundtals motsägelsefull. Hon vill förflytta konsten från Kanon, som ofta domineras och dikteras av män och exkluderar stora kvinnliga författare. Men samtidigt som hon avfärdar konst som elitistiskt, som något som vissa kan bestämma, och inte tycker att elitism har någon plats i konsten, så tycker hon att det går att skilja på bra och dålig konst och ställer upp kriterier för vad som är bra konst.

Stort utrymme ägnas åt relationen mellan romantiken och realismen. Det är fascinerande hur hon inte tycker att realismen i sig är en rörelse, utan en reaktion på en rörelse, men att det aldrig själv blir en rörelse. Modernismen föddes som en reaktion på just realismen, på att tänja gränserna för det tillåtna berättandet, och det är där det största krutet längs. Winterson är förälskad i modernismen och lyckas förmedla denna känsla.

Hon skriver mycket insiktsfullt om både Gertrude Stein och Virginia Woolf, och får det riktigt att klia i fingrarna att läsa Orlando eller Vågorna. Allt är skrivet med hennes fantastiska sinne för språk, som när hon beskriver James Joyce sätt att skriva med att han håvar in orden likt stora glänsande fiskar. Det är vackert skrivet och tankeprovocerande.

Min recension av Konst må vara osammanhängande och lätt förvirrad, men det beror på att jag är så uppfylld av hennes tankar och hur hon får mig att vända och vrida på mina tankar. Det här är briljant.

betyg5

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Konst: Essäer om extas och skamlöshet av Jeanette Winterson

  1. Pingback: Mina 11 senaste 5-stjärniga läsupplevelser - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.