Kreativ klassisk och tidlös kalligrafi av Laura Lavender

Kreativ klassisk och tidlös kalligrafi

Författare: Laura Lavender
Originaltitel: Creative Lettering and Beyond
Översättare: Birgitta Melén och Karin Sjöbeck
Förlag: Tukan förlag (2020)
Antal sidor: 144 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

I Kreativ klassisk och tidlös kalligrafi går Laura Lavender igenom kalligrafins historia och hur man kan skapa eleganta, modern konstverk som är inspirerade av dessa traditionella kalligrafitekniker. Hon inleder med en introduktion av vilka pennor som är mest lämpade och hur man börjar använda dem, men också hur du lämpligast ordnar en bra arbetsplats. Du lär dig även att använda de viktiga tekniker som används genom boken, hur man håller pennan korrekt och hitta tips för att värma upp innan du börjar.

Kreativ klassisk och tidlös kalligrafi är ett fynd från årets bokrea, införskaffad för att jag vill skapa snyggare text i min bullet journal. Som inspirationskälla, är detta en bra bok. Det är bara att teckna av bokstäverna man är intresserad av.

Men det är något som stryker mothårs med Kreativ klassisk och tidlös kalligrafi. Layouten är snygg och den är informativ, men det finns något stelt och stramt över texten. Det finns ett rätt sätt att göra saker och ting på. Kanske hade jag en annan förväntningar, att det skulle handla om lettering, men det här är mer en bok om klassisk kalligrafi med dessa strama ramar för hur man ska utöva hantverket. Titeln kreativ blir således lite missledande, eftersom man bara kan vara kreativ inom utrymmet som ramarna sätter.

Kreativ klassisk och tidlös kalligrafi är heller ingen nybörjarvänlig bok. Det känns som om den förutsätter att läsaren har en viss förkunskap redan innan. De material som rekommenderas är heller inte de lättaste att få tag i, och kanske heller inte de mest lämpade för en nybörjare. Om du börjar med något, vill du kanske inte lägga ut dyra pengar på material för alster som förmodligen (absolut) kommer se skit ut innan du får in tekniken.

Men ändå är Kreativ klassisk och tidlös kalligrafi en informativ liten bok, som fungerar bra som inspirationskälla för den hågade.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.