Kroppspanik av Julia Skott

kroppspanik2

Författare: Julia Skott
Förlag: Natur och kultur (2013)
Antal sidor: 200 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON
E-bok | Adlibris, Bokus, CDON

I Kroppspanik: Fett, lögner och sjukt onödig ångest gör Julia Skott upp med BMI-lögner, hälsomyter och skeva kroppsideal. Hon använder sig av aktuell forskning, personliga erfarenheter och populärkulturella spaningar för att teckna bilden av ett samhälle som har drabbats av kroppspanik. Budskapet blir att vi bör eftersträva en mer nyanserad bild av hälsa.

Att BMI inte är ett särskilt pålitligt mått på övervikt bör väl inte komma som någon större överraskning. Det har aldrig varit avsett att användas som det görs idag, utan har varit avsett att få en snabb överblick av fettfördelning på populationsnivå och inte individnivå som det görs idag. Jag kan inte vara den enda som har varit klasskamrat med en sjukt vältränad tjej som helt plötsligt får höra talas om BMI, ser att hennes siffra landar i den röda zonen (den som blinkar och varnar för att nu kommer du minsann få alla sorters hälsoproblem som finns) och börjar utveckla ett ätstört beteende. Tilliten till detta mått är helt absurt.

På ett lättläst och engagerande vis för Julia Skott oss igenom historiken bakom måttet BMI, vad som egentligen händer när vi bantar, hur svårt det är att behålla viktnedgången och att det inte alla gånger är farligt att vara tjock, men att rädslan för att bli tjock driver oss till hälsovådliga bantningselement. Kroppspanik är ett inlägg i debatten som behövs. Särskilt när media konstant tycks vara förvirrade över skillnaden mellan korrelation och kausalitet. Att det finns en korrelation mellan övervikt och vissa sjukdomar innebär inte att alla som är överviktiga kommer att drabbas av dem och att alla som per definition är normalviktiga kommer att gå fria från dem. Att lura sig till att det går att se någons hälsotillstånd på vikten är inte bara dumt, utan kan faktiskt vara farligt.

Innehållsmässigt håller Kroppspanik en hög klass. Det är informativt, välefterforskat och en bok som definitivt behövs i dagens samhällsklimat. Men det är det språkliga som drar ned betyget. Jag förstår poängen av att använda sig av ett informellt, nästan konversationellt tilltal, men det är inte alla gånger det känns som om det blir lyckat. Även om jag gillar henne och hennes sätt att förmedla poänger, så blir det lite för mycket blogginlägg över det hela.

Därtill är jag skadad av den akademiska världen som jag just har lämnat och skulle önska att Kroppspanik hade referenser direkt i texten. Meningar som ”en studie visar” utan författarreferens ger mig klåda. Särskilt som det i e-boksutgåvan inte går att komma åt de lästips som hon ger på slutet, åtminstone inte på min läsplatta. Formateringen ställer till det så att texten fortsätter en bra bit ned när själva sidan tar slut och det går inte att bläddra ned så att jag kan läsa det i sin helhet.

Men det finns många viktiga poänger med Kroppspanik. En sådan är att det behövs ett nytt sätt att förhålla sig till kroppar. Att det inte finns dåliga eller bra kroppar, utan att det är din kropp och den gör oerhört mycket för dig. Att vi ägnar oss alldeles för mycket tankeverksamhet åt vikt och att må dåligt över den. Att klass mat som onyttig på ett sätt som gör att vi får ångest bara vi råkar äta lite av den, istället för att tänka på att det är gott och det kanske inte gör så mycket att unna sig det ibland om du äter balanserat och rör på dig i övrigt.

Kroppspanik är onekligen en viktig bok och helt klart läsvärd.

betyg3

Andra bokbloggare om Kroppspanik

Booze’n’Books; Fiktiviteter; Poplitt; romeoandjuliet

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Kroppspanik av Julia Skott

  1. MissMagic skriver:

    Känns som en bra och viktig bok. Det är sorgligt vilken smalhetspanik som finns i dagens samhälle….

  2. Pingback: Månadsrapport: Juni 2016 - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Kaousutmaningen: Slutsummeringen - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.