Kyligt #vatten #sommarlovmedkulturkollo

the left hand of darkness

Nu får ni inte bedriva klappjakt på mig för att jag skriver om snö och is (det är ju vatten, det med) mitt i sommaren, men The Left Hand of Darkness av Ursula K. Le Guin var det första jag tänkte på när jag såg hashtaggen. Den utspelar sig på planeten Gethen där invånarna har anpassat sig till det stränga klimatet genom att bli könlösa förutom den period då de går in i kemer. Genly Ai är representat för en intergalaktisk organisation som hoppas inlemma Gethen i samarbetet, men för att lyckas måste han överbygga klyftan mellan sin egen världsbild och den hos en kultur som är så totalt olik hans egen.

Jag tycker det här är science fiction när den är som bäst. Världen känns helt trovärdig, totalt olik vår egen, och säger ändå en hel del om hur vi uppfattar vår värld. Genly Ai är människa och uppvuxen i en patriarkal, binär värld, vilket gör att han har väldigt svårt för att kön är så flytande i den värld han befinner sig. Jag hade väldigt svårt att slita mig. Ursula K. Le Guin for president!

Och så avslutar vi med en lite mer somrig bild:

IMG_20150702_135657

Mina morföräldrars pool, där jag bor när det är som varmast. Just nu går jag mest runt och fryser, så jag är inte direkt sugen på att bada.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på Kyligt #vatten #sommarlovmedkulturkollo

  1. Boklysten skriver:

    Vädret är verkligen inte sånt att man blir frestad att bada.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.