Lästa i februari 2012

Betygssystemet fungerar så här:

☆ Gillade den inte. | ☆☆ Den var okej. | ☆☆☆ Gillade den. | ☆☆☆☆ Gillade den verkligen. | ☆☆☆☆☆ Den var fantastisk.

 

Stora boken om att måla i akvarell av Maria Ginzburg ☆☆☆☆☆ Rekommenderad
En väldigt detaljerad bok om att måla med akvarell. Ginzburg är en väldigt talangfull konstnär och jag gillar att hon skriver boken som att det är förslag, inte fast regler. Du kan leka lite för att hitta sitt eget konstnärliga uttryck. Boken fick det att klia i fingrarna efter att måla. Hon beskrev en massa tekniker som jag är väldigt nyfiken på att pröva.

Fragment: Dikter, anteckningar, brev av Marilyn Monroe ☆☆☆☆☆ Rekommenderad
Jag har aldrig varit så särskilt förtjust i Marilyn Monroe eller tyckt att hon var särskilt vacker. Men jag har ändå varit fascinerad och den här boken blev ett måste när jag såg den för första gången. När jag hade läst några sidor, tänkte jag att jag skulle ha tyckt om att lära känna henne. Snart blev jag lite kär och kände hennes smärta resonera i mig. Den slutsatsen man kan dra från den här boken är att det inte alls var överraskande att hon begick självmord. Hon hade kämpat med sina demoner och depression i åratal. Det här är ett naket, ärligt porträtt som skiljer sig från hennes image som sex symbol och närmar sig den kvinna hon var.
Jag listade ut varför jag inte tyckte hon var så särskilt vacker innan: jag hade bara sett de där typiska leende bilderna på henne. Nu kan jag sätta fingret på vad det var som störde mig: hennes leenden verkade inte äkta. Hennes leenden verkar inte äkta. Om du ser henne i ögonen, ser hon ledsen ut. Det är vad som har stört mig genom åren.

3096 dagar by Natascha Kampusch ☆☆☆☆☆ Rekommenderad
Det är så lätt att föreställa sig att livet bara tar slut när du blir kidnappad. Att du lever i ett svart hål i flera år. Även när Natascha var isolerad och terroriserad, kämpade hon för att hålla sig själv vid sina sinnens fulla bruk genom att läsa böcker och titta på TV. Det är en väldigt saklig skildring av hennes fångenskap. På slutet började jag nästan gråta mitt i väntsalen när hon återförenades med sin familj. En sak som påverkade mig särskilt
starkt var att hon älskade Stargate, en serie som jag ser på någon gång ibland. Det känns av någon udda anledning att vi skulle ha något i gemensamt.

Shirahime-Syo by CLAMP ☆☆☆☆☆ Rekommenderad
Det här var en av mina favoritmanga som tonåring. Jag ville läsa om den för att se om jag skulle känna samma reaktion inför den. Och det hade jag. Teckningarna är så vackra och berättelserna så sorgsna och rörande. Mer information i det här tidigare inlägget.

… och bli ett vackert lik by Maria Hede ☆☆
Den här var lite av en besvikelse. Jag minns att de hade den uppe på tv vid något tillfälle för många år sedan och att jag ville läsa den, men var lite väl ung då. Jag hittade ett begagnad ex och köpte den. När jag läser de andra recensionerna, så är det tydligen meningen att den skulle vara rolig. Det gick mig över huvudet i så fall. Det var inte förrän kring sidan 200 som jag skrattade för första gången. Mest är den en sorglig skildring av kulturfolket och missbruk. Det mesta är lite halvt suddigt, eftersom jag var så uttråkad. Det var bara scenen som fick mig att skratta, när huvudpersonen på slutet berättade om sitt missfall för ett par år sedan och när J – hennes ”själsfrände” – dog som gjorde intryck på mig och räddade boken från att få ett ännu längre betyg.

“Jag älskar bebisar” och andra lögner han säger för att få dig i säng by Sarah Herman ☆☆☆☆☆
Jag beställde den här online på bokrean och blev lite besviken när jag såg att det bara var bilder och citat. Men den var rätt rolig och får därför högt betyg.

Vi som älskar kvinnor by Karin Tingstedt ☆☆☆☆☆
Underrubriken är “och till dem som undrar hur vi gör det”. Även det här visade sig vara en bild- och citatbok, men den är väldigt rolig.

 

 

Lyssnar på: The Big Bang Theory s05e08
Humör: Road
Läser: Nya perspektiv på organisation och ledarskap av Lee G. Bolman och Terrence E. Deal

 

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.