Lästa i mars 2012

Betygssystemet fungerar så här:

☆ Gillade den inte. | ☆☆ Den var okej. | ☆☆☆ Gillade den. | ☆☆☆☆ Gillade den verkligen. | ☆☆☆☆☆ Den var fantastisk.

 

Gränslöst arbete av Michael Allvin, Gunnar Aronsson, Tom Hagström, Gunn Johansson and Ulf Lundberg ☆☆☆☆ REKOMMENDERAD
Gränslöst arbete avser att det inte finns någon fast gräns mellan arbete och privatliv. Det är moderna arbetslivet ställer höga krav på att individen själv ska sätta gränser och klara av de krav marknaden ställer på dem. Boken är ganska skrämmande och ibland vred sig magen lite, därför det är den verklighet vi ska ut och jobba i. Och det är skrämmande.
Om du är intresserad av socialpsykologi, arbetsliv eller både ock rekommenderar jag den här. Dock så är den ett exempel på korvstoppning där mycket teorier stoppas in på ett litet utrymme.

(O)logiskt av Dan Ariely ☆☆☆☆☆ REKOMMENDERAD
Människor är irrationella, men förutsägbara. Att läsa denna bok kan ge dig insikt om hur du undvikar att falla i vissa fällor, såsom ”gratis” (då du nästan alltid skaffar en massa saker du faktiskt inte vill ha). Det finns en hel del intressanta experiment i boken. Ett involverade sexuell upphetsning och förmågan att fatta logiska beslut. Först fick testpersonen bedöma, i ett normalt sinnestillstånd, hur han skulle reagera i en situation där han var upphetsad. Resultaten fick dem att haja till, därför ingen tycktes kunna bedöma hur han faktiskt skulle bete sig när han var upphetsad. Nästan all förmåga att fatta logiska beslut verkade ha flugit ut genom fönstret.
Ett annat som var väldigt fascinerande rörde fusk. En kontrollgrupp fick ingen möjlighet att fuska på ett test. En grupp fick möjligheten att fuska, men riskerade också att bli påkomna. Den tredje gruppen fick möjligheten att fuska utan någon som helst risk att bli påkomna. Underligt nog så fuskade inte den tredje gruppen mer än den andra, utan de fuskade ungefär lika mycket (vilket inte var så mycket alls). Och om grupperna innan testet
fick tänka på moral, fuskade ingen.
Jag har ett par invändningar mot de vetenskapliga metoderna ibland. När han presenterar studien om upphetsningen, är han väldigt noggrann med att peka ut de empiriska grunderna för studien. Men under diskussioner om hur de skulle genomföra studien beslöt de att inte ha med kvinnliga testpersoner, eftersom kvinnors sexualitet är mer komplex. Utan att citera några studier som backar detta påstående, känner jag mig lite skeptisk. En annan sak var att under studien om fusk, så jämfördes ju alla resultat med kontrollgruppen som inte kunde fuska. Om de andra grupperna varierade mycket från den, så berodde det helt på fusk. Men det kunde ju vara så att en del personer i grupperna faktiskt var bättre på matte. Ariely möter denna kritik i boken, men hans logiska resonemang för hur de har valt att tolka resultaten är inte helt vattentätt i min mening.

Under din hud av Melissa Marr ☆☆☆☆
Översättningen av den här är fruktansvärd. Första meningen fick mina ögonbryn att försvinna upp i hårfästet. Jag blev tvungen att gå in på Amazon för att se vad meningen var. Originalet löd: ”she was bundle of terror and fury”. Översättningen? “Hon sprakade av skräck och ursinne.” Jag förstår inte riktigt ordvalet (här skulle min pet peeve angående boken nedan ha varit alldeles utmärkt!)
Mer om boken… jag kan inte säga att jag håller med när folk säger att den här är bättre än Mer än ögat ser. Jag kommer ihåg att jag verkligen tyckte om den när jag läste den, men det var i och för sig i tvåan på gymnasiet. Den här har förmodligen bättre karaktärer, men boken i sig blev inte riktigt bra förrän på slutet.

Nya perspektiv på organisation och ledarskap av Lee G. Bolman and Terrence E. Deal ☆☆☆☆☆ REKOMMENDERAD
Lättläst. Fylld med bra exempel. Den är verkligen bra. Om du är intresserad av teorier om hur organisationer fungerar, så är den här väl värd att läsa. Från början hade jag tänkt sälja den, men nu behåller jag den. Jag ska läsa om den när jag får en chans.
Bara en liten yttepytteliten sak: det är inte nödvändigt för översättaren att i var och varannan mening försvara och förklara varför den har valt att översätta som den har gjort. Det avbryter flytet i läsandet och gör åtminstone mig väldigt irriterad.

Grupppsykologi av Lars Svedberg ☆☆
Alltför abstrakt, för mycket fokus på det psykodynamiska perspektivet, nämnde jag alldeles för abstrakt? Språket är fullt av metaforer och referenser som kanske hade varit mer lämpade för skönlitteratur.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Lästa i mars 2012

  1. Pingback: Berusad av evigt liv - C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: I ljuset av din skugga - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.