Liten parlör för älskande: Fint om kärleken

Liten parlör för älskandeBetyg: ☆☆☆☆☆ REKOMMENDERAD
Författare: David Levithan
Originaltitel: The Lover’s Dictionary
Förlag: X Publishing (2012)
Antal sidor: 215 sidor

Finns till exempel hos Adlibris, Bokus eller CDON.

Handling

I en inte helt kronologisk ordning får vi möta ett par medan de förälskar sig, börjar leva tillsammans och till ögonblicket när all tillit brister. De förhåller sig till varandra med ömsom sarkasm, ömsom tunnhudad ömhetsbetygelser, men förenas av sin starka kärlek.

Kommentarer

Att berätta en historia genom kapitel som är uppbyggda som definitioner i en ordbok – går det verkligen? Det var en djärv idé som fångade min uppmärksamhet och David Levithan bevisade att ja, det går att bygga upp en historia på det sättet. Det går alldeles utomordentligt.

Det finns något finstämt, bitterljuvt över texten som gör att mina ögon bränner till av tårar gång på gång. För första gången är jag riktigt berörd av en kärlekshistoria och känner, av någon anledning, igen mig. Stundtals känns det som om berättarjaget och jag är samma person, även om det finns rejäla skillnader mellan oss, givetvis. Förmågan att skriva en karaktär som jag kan relatera till, särskilt till denna grad, har få författare och David Levithan har skapat särskilt levande karaktärer.

Det är två i grund och botten olika människor som har blivit förälskade. Kärleken förenar dem, men deras förhållande är dysfunktionellt. När det är ett bra förhållande, så är det bra. När det är dåligt, så är det dåligt. Men de binds ändå samman av en väldigt vackert skildrad kärlek som gör att de vill härda ut genom de svåra stunderna.

Jag är väldigt fascinerad med hur mycket känslor som kan rymmas i ett par meningar. Jag är väldigt fascinerad över hur många ställen jag vill citera och läsa upp därför att de klingar sant i mina öron. Därför att de beskriver kärleken, i sina bittra och sina ljuva stunder, på ett sådant träffande sätt. Jag samlar på citaten och hejdar folk jag känner för att läsa upp ett stycke. När folk ser mig med Liten parlör för älskande i handen, flyr de i motsatt riktning.

Liten parlör för älskande är en sorglig, men oerhört vackert skildrad kärlekshistoria om att fortsätta försöka, även efter att tilliten har brustit. Genom omväxlande korta meningar och lite längre texter, utmejslar David Levithan en mogen och ärlig skildring av kärleken. En av mina största favoriter från i år!

Ett urval av andra som har bloggat om Liten parlör för älskande:

Bokskadad; Enligt O; Nilmas bokhylla och Schitzo-Cookie’s Bokblogg

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Liten parlör för älskande: Fint om kärleken

  1. Pingback: Lästa i februari 2013 - C.R.M. Nilsson

  2. Nilmas Bokhylla skriver:

    Å den är ju så mysig!

  3. Carro skriver:

    Åh, den bara står och väntar på mig i bokhyllan! 🙂

  4. Pingback: Att säga det med ord | Eli läser och skriver

  5. Pingback: Den andre Will Grayson av John Green & David Levithan » C.R.M. Nilsson

  6. Pingback: Ibland bara måste man av David Levithan - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.