Little Bee av Chris Cleave

little bee

Betyg: ☆☆☆☆
Författare: Chris Cleave
Originaltitel: The Other Hand
Översättare: Ulla Danielsson
Förlag: Brombergs (2013)
Antal sidor: 310 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Handling

För två år sedan träffade ett par på semester en flicka vid namn Little Bee. Nu har Little Bee suttit inlåst i två år på en flyktingförläggning utanför London. Hon har använt tiden till att studera engelska och fundera ut olika sätt att ta livet av sig, om männen som tvingade henne på flykt plötsligt skulle dyka upp. När hon till sist släpps är hon arton år och saknar pengar och kontakter. Det enda hon har är adressen till Andrew O’Rourke. Sist hon såg honom var på en strand i Nigeria. Samtidigt försöker Sarah O’Rourke hitta en ny tillvaro med sin son. Hennes tankar dröjer sig ofta kvar vid den där semesterresan till Nigeria som blev slutet för hennes äktenskap. Allt förändrades på den där stranden där de mötte Little Bee…

Kommentarer

Från första sidan griper Little Bees röst tag i mig. Den träffande liknelsen med att hennes liv skulle vara lättare om hon vore ett enpundsmynt än att hon är en afrikansk flicka, därför att då skulle folk bli glada när de såg henne, är en av de bästa inledningar jag har läst. Genast väcks mitt intresse och boken förflyttas uppåt i turordningshögen.

Det finns ett starkt driv i berättelsen att få veta vad det var som hände på den där stranden i Nigeria. Varje liten lösning till mysteriet kommer i små bitar, som fungerar som en krok för att fånga läsaren och få den att fortsätta läsa vidare. Men det är så smärtsamt för Sarah och Little Bee att minnas och den smärtan färgar sidorna. Det finns mycket tragiska inslag i allas berättelser.

Chris Cleave skriver med ett speciellt språk. Det flyter lätt och lekfullt över sidorna, men är samtidigt väldigt intensivt och känsloladdat. Vartannat kapitel berättas ur Little Bees och Sarahs synvinkel, där Sarahs kapitel är mer vanlig jag-form. Little Bee, däremot, bryter den fjärde väggen och tilltalar läsaren direkt. Hon berättar sin historia för läsaren och reflekterar ofta över att de språk hon använder sig av inte skulle förstås av flickorna där hemma, utan hon jämför det språk hon använder för att få den brittiska läsaren att förstå med hur hon skulle berätta för sina vänner hemma. Väldigt effektfullt.

Little Bee är definitivt en bok som väcker tankar. Det känns till exempel helt absurt och grymt att hålla någon inspärrad på en flyktingförläggning i två år, vilket effektivt isolerar dem från det samhälle de vill bli en del av. Andra saker som den lyckas belysa på ett trovärdigt sätt är just hur svårt det är att knäcka den kulturella och den språkliga koden, vilket inte direkt underlättas av isoleringen.

Även om det är en bok som får mig att tänka och berör mig, så är det inte en bok jag älskar. Dels beror det nog på att även om Little Bee känns som en utvecklad karaktär som jag faktiskt gillar, så är min relation till Sarah betydligt mer ojämn. Hon känns inte lika definierad och välutarbetad och jag kämpar för att tycka om henne. Det kommer och går. Det känns också som om Cleave faller tillbaka lite väl mycket på en stereotyp av kvinna som jag är ganska trött på att läsa om.

Little Bee är en stark, gripande bok som definitivt fick mig att tänka till och jag tycker väldigt mycket om Chris Cleaves intressanta språk.

Andra som har bloggat om Little Bee

Books ABC; Carolina läser; enligt O; Lottens bokblogg; Tina O

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Little Bee av Chris Cleave

  1. Lena skriver:

    Detta är en bok som jag gärna vill läsa!

  2. Linda skriver:

    Den boken har jag funderat på att läsa många gånger. Får nog ta och göra det:).

  3. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2013 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.