Living Dead in Dallas av Charlaine Harris

living dead in dallas

Författare: Charlaine Harris
Serie: Sookie Stackhouse, #2
Förlag: Gollancz (2009)
Antal sidor: 288 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

När Sookie Stackhouses arbetskamrat hittas mördad tycks ingen bry sig om att hitta hans mördare. Men hon har sina egna problem att hantera utöver det. En övernaturlig varelse angriper och river henne med sina giftiga klor. Vampyrerna är alltför vänliga när det gäller att suga giftet ur hennes blod. Det gör det ännu svårare för henne att vägra att göra dem en tjänst: att åka till Dallas och använda sina telepatiska förmåga för att leta efter en försvunnen vampyr.

För ett par år sedan hittade jag fyra Sookie Stackhouse-böcker på Myrorna. Risken med att handla serier second hand är att en inte får dem i ordning och så är fallet här: den tidigaste boken jag fick tag på var Living Dead in Dallas, som är andra delen i serien. Men så här tidigt i serien går det alldeles utmärkt att läsa dem i oordning.

Living Dead in Dallas är skriven på ett enkelt, rappt språk som passar handlingen. Det är humoristiskt och lättsmält. Med andra ord bra sommarläsning. Världen fascinerar där vampyrer har klivit ut ur det dolda och försöker ”mainstreama”, det vill säga leva sida vid sida med människorna. Något som förstås inte uppskattas av alla vampyrer eller människor, utan skapar en hel del spänningar. Jag vill gärna se hur hela världen kommer att utvecklas nu när det övernaturliga finns mitt bland människorna.

Självklart har Living Dead in Dallas sina problem. Jag är så fruktansvärt trött på att svartsjuka beskrivs något som är sexigt och tycker i allmänhet inte om Bill, som Sookies vampyrpojkvän heter. Han hunsar med henne: bestämmer hur hon ska klä sig och hur hon ska agera, och jag kan inte se hur han skulle vara en sådan drömprins.

Det förekommer tre omnämningar om homosexuella i Living Dead in Dallas. Ett) en kille som trippar fram och som målar naglarna, som allmänt beskrivs som stereotypt feminin. Två) en kille som är klädd i cowboykläder. Tre) när en kille ska låtsas vara homosexuell klär han sig i rosa lycra och magtröja. Det är stereotypt på ett sätt som skaver och jag önskar att Charlaine Harris kunde ha gjort karaktärerna mer välrundade, istället för att definiera dem utifrån stereotypa attribut.

Living Dead in Dallas är kanske inte en ny favorit och den har en del saker jag retar mig på, men jag får definitivt mersmak för serien.

betyg3

Andra som har bloggat om Living Dead in Dallas

Beas bokhylla; En boktoks tankar; FiktiviteterHow hollow heart and full; Idas bokblogg; MsHisingen; Pocketblogg; Schitzo-Cookie’s bokbloggSnowflakes in rain

Andra böcker i serien

Dead Until Dark

Living Dead in Dallas

Club Dead

Dead to the World

Dead As a Doornail

Definitely Dead

All Together Dead

From Dead to Worse

Dead and Gone

Dead in the Family

Dead Reckoning

Deadlocked

Dead Ever After

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Living Dead in Dallas av Charlaine Harris

  1. Pingback: Månadsrapport: Juni 2015 - C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Boktolva 2015 - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Club Dead av Charlaine Harris - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.