Ljuskällan av Hanna Landahl

Omslagsbild Ljuskällan av Hanna Landahl

Författare: Hanna Landahl
Förlag: Bokförlaget Polaris (2020)
Antal sidor: 303 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Staffan och Anna gör så gott de kan. I sin relation, på jobbet och som människor som just nu råkar leva på den allt varmare planeten jorden. Åtminstone tycker Staffan det, men Anna börjar tvivla. Om de kunde förändra sin livsstil, skulle det inte kunna vara bra bara för klimatet utan också för dem själva? När Anna av en slump besöker ekobyn Ljuskällan känner hon sig mer tillfreds än på länge. Staffan vill förstås också leva mer hållbart. Men mest av allt vill han nog se Anna le igen, se hennes ögon glittra. Så ekobyn kanske kan vara precis vad deras familj behöver? När de flyttat in i det röda torpet känner sig Anna direkt som hemma, medan Staffan gör sitt bästa för att hantera biodlaruppdraget och invånarnas självgodhet. Dessutom får han allt svårare att tåla Adrian, byns händiga grundare som Anna tillbringar allt mer tid med. Kommer deras äktenskap verkligen att stå pall för den nya tillvaron? Och kan man överleva utan wifi?

I Ljuskällan får vi åter träffa Staffan och Anna från Under två timmar, men några år senare, i en fristående fortsättning. Det här är mer Annas bok. Anna som har drabbats av en utmattningsdepression och bär på en klösande klimatångest inombords. En ångest som Staffan inte riktigt förstår sig på. Men han har vuxit som person och vill göra henne lycklig, även om det innebär att följa med i de radikala beslut hon fattar som påverkar hela familjen.

Hanna Landahl är oerhört skicklig på att fånga vår samtid och sätta pulsen på aktuella samhällsfrågor. I Ljuskällan är det klimatfrågan i viss mån som står i centrum. Nyanserat skildras självförsörjarmodellen och det förekommer inga pekpinnar. Det här är inte svart och vitt, rätt och fel, fritt från moraliserande. Men det egentliga centrumet är vardagen, familjen och relationerna. En betraktelse ur olika perspektiv på vad som kan hända i en relation och i en familj.

Ljuskällan skildrar på ett lysande vis ett medelklass- och medelåldersliv. En period i livet där man återigen funderar på om man gör rätt: ska man nöja sig eller ska man förändra sig? Var det så här livet verkligen skulle bli? Klimatångesten som tynger Anna är ytterst aktuell och en stor del av boken handlar om hur en vanlig familj ska hantera frågan. Som sagt, Landahl är väldigt skicklig på att fånga vanliga människors vardag och slå huvudet på spiken vad det gäller viktiga frågor.

Jag tycker mycket om Ljuskällan fram till slutet, som går lite långt. Men innan dess är det verkligen en lysande samhällsskildring.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Ljuskällan av Hanna Landahl

  1. Lottens bokblogg skriver:

    Kul att du gillade boken 🙂 Jag tycker mycket om hennes sätt att skriva vardagsskildringar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.