M som mörkt

M – Mörk. En bok med mörka toner.
Det är inte Fifty Shades of Grey vi snackar om här. Nej, den här boken hade inte kunnat bli mörkare ens om du läste den på natten. Skräck, sorg, ilska. Den här boken levererar.

Direkt när jag såg den här rubriken kom jag att tänka på en av de bästa böcker jag har läst i år, Ett litet liv av Hanya Yanagihara. I denna mastodont till bok får vi följa en grupp vänner genom deras liv i New York. Handlingen centreras kring Jude St. Francis, en man som är ett mysterium för sina egna vänner. En framgångsrik advokat som ständigt tycks vänta på nästa slag och som törstar lika mycket efter närhet som han tror att han inte är värd den. Ärren på hans kropp är dock ingen match mot ärren i hans psyke.

Jag hade svårt att komma in i Ett litet liv till att börja med. Det är en bok som kräver att du älskar Jude lika mycket som författaren gör, vilket tog sin lilla tid. Sedan föll jag som en fura och lät honom dra mig med genom skärselden och helvetet och… nej, aldrig riktigt tillbaka igen, även om det såklart finns ljusglimtar. Fanns det inte ljusglimtar skulle det inte gå att läsa Ett litet liv. Det är en innerligt fin vänskapsskildring och har en fantastisk kärlekshistoria.

Så härda ditt hjärta, men inte alltför mycket, och låt dig svepas med ned i mörkret.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på M som mörkt

  1. Monika skriver:

    Jag blir lätt lite anti mot hyllade böcker och det här är en av dem. Egentligen har jag nog inte ens haft en aning om vad den handlar om, har inte orkat bry mig. Att jag läste allt du skrivit betyder nog att mitt anti börjar lägga sig 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.