Månadsrapport: Oktober 2021

De 11 böcker jag har läst i oktober

Antal lästa böcker i oktober 2021: 11

125. Haren med bärnstensögon av Edmund de Waal
126. Natten av Elie Wiesel
127. Plåster för brustna hjärtan av Heidi Bjørnes
128. The King in Yellow av Robert W. Chambers
129. Herravälde av Elin Olofsson
130. Vem vill bli miljardär? av Vikas Swarup
131. Signal av Stephen King
132. Buss på villovägar av John Steinbeck
133. Klassiska spökhistorier av Charles Keeping (Red.)
134. Stanos Volta av Anna Jakobsson Lund
135. Biblioteca universal de misterio y terror 4

Drama: 2
Dystopi: 1
Feelgood: 1
Historisk fiktion: 1
Non-fiction: 2
Science fiction: 1
Skräck: 3

Hyllvärmare: 5
Böcker införskaffade samma månad: 1
Böcker införskaffade samma år: 5
Omlästa böcker: 0
Lånade böcker: 0
Recensionsex: 1

Kvinnor: 3
Män: 7
Annat: 0
Duo: 1
Författare jag inte har läst tidigare: 8

Amerikansk författare: 5
Brittisk författare: 2
Indisk författare: 1
Norsk författare: 1
Spansk författare: 1
Svensk författare: 2

Kommentar: Jag förstår inte att jag står på benen efter oktober, än mindre lyckats både läsa och genomföra Inktober. Trots att jag inte jobbar mycket, har det varit oerhört tufft på jobbet. När man jobbar som jag gör, i någons hem, så får man ta del av så mycket i deras liv: glädjeämnen, sorger, frustrationer. Man är med genom viktiga livshändelser. Man är med på slutet. Och det var vad som hände i oktober: vi fick följa en person på dess sista vandring i livet.

Usch, vad jag kommer att sakna den personen.

Men nu pratar vi om böcker och inte mitt jobb, hörrni. Bland det skönlitterära denna månad tyckte jag bäst om Stanos Volta. Anna Jakobsson Lund borde verkligen vara mer känd än vad hon är och definitivt slå igenom internationellt. Jag vill påstå att hon är en av de starkast lysande stjärnorna i den spekulativa fiktionen.

På non-fiction sidan får två titlar samsas om titeln bästa: Haren med bärnstensögon och Natten. Båda berör judiska upplevelser och andra världskriget, men på olika sätt. Natten blev också månadens otäckaste.

Sämst denna månad tyckte jag var Vem vill bli miljardär? Detta är ett fall där filmen är mycket, mycket bättre än boken.

Positivt överraskad blev jag av Biblioteca universal de misterio y terror 4. Jag gick in med fruktansvärt låga förväntningar och en känsla av att jag faktiskt inte ville läsa boken, men sögs snabbt in i de olika berättelserna.

Besviken blev jag däremot på Signal. Inte Stephen Kings bästa verk.

Antal sedda filmer i oktober 2021: 6

58. Nattsagor
59. The Good Place, säsong 4
60. Black Widow
61. The Turning
62. The Invisible Man
63. Supernatural, säsong 14 (gammal recension)

Fantasy: 1
Komedi: 1
Skräck: 2
Thriller: 2

Hyllvärmare: 0
Införskaffad samma månad: 0
Införskaffad samma år: 0
Lånad film: 0
På bio: 0
Netflix: 4
Annan streamingtjänst: 0
Omsedd film: 1

Kommentar: Det har suttit väldigt långt inne denna månad att titta på film och tv-serier, som det alltid blir när jag är trött och har mycket omkring mig. Jag har haft ett sug efter att se Supernatural, men helt enkelt inte orkat, vilket gjorde att det tog väldigt lång tid för mig att se säsong 14.

Månadens bästa, och otäckaste, blev dock The Invisible Man. Elisabeth Moss blew me away. Tycker det här var en riktigt snygg, modern tolkning av H. G. Wells klassiska berättelse.

Sämst var dock Nattsagor. En helt okej film för yngre tittare, men som mest kändes rörig för mig.

Överraskad blev jag av Black Widow, som var mycket bättre än jag hade väntat mig.

The Turning började väldigt lovande, men urartade mot slutet och blev en besvikelse.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv, läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.