Marcelo i den verkliga världen: Lysande

marcelo i den verkliga världenBetyg: ☆☆☆☆☆ REKOMMENDERAD
Författare: Francisco X. Stork
Originaltitel: Marcelo in the Real World
Översättare: Lina Erkelius
Förlag: B Wahlströms (2013)
Antal sidor: 304 sidor

Finns till exempel hos Adlibris, Bokus eller CDON. Detta var ett recensionsexemplar från förlaget, vilket jag tackar och bockar för!

Handling

Marcelo är en sjuttonårig pojke som befinner sig någonstans på autismspektrumet. Hans pappa tycker att det är på tiden att han ska lära sig leva i den “verkliga” världen och måste därför jobba på pappans advokatbyrå, annars blir han tvungen att lämna sin skola och sina vänner.

Kommentarer

På sista tiden har jag läst väldigt mycket bra böcker, men som inte har engagerat mig helt och hållet. När jag läser de första kapitlen i Marcelo i den verkliga världen har jag en molande värk av obehag i magen. Om jag lägger huvudet på sned och kisar med ögonen kan jag på sätt och vis förstå att pappan menar väl. Men det sätt som han agerar orsakar bara Marcelo fruktansvärd stress. Pappan vill visa att det inte är något ”fel” på Marcelo, men sättet som han agerar på gör det bara tydligt att han tycker att det är något fel på sonen.

Det är en lågmäld, snudd på introspektiv, berättelse med en väldigt ärlig berättare. Marcelos tankar och svårigheter känns stundtals väldigt realistiska. Men stundtals glider perspektivet iväg, det blir nästan ett tittar-på-från-utsidan perspektiv avsett att lära oss om autism, och det kändes lite märkligt. Men för det mesta är det en väldigt realistisk skildring av en pojke, som utan att riktigt förstå reglerna, försöker navigera the cut-throat world som råder på en advokatbyrå.

Saker som kan irritera mig lite i efterhand är hur Marcelo beskrivs som så högfungerande att Aspergers syndrom inte är en bra diagnos. Nu kanske jag har varit vän med folk som är särskilt högfungerande, men genomgående så har Marcelo betydligt svårare med att läsa av social interaktion än någon med Aspergers som jag har träffat. Så den biten ställer jag mig lite frågande till.

Det är en bok som jag inser att jag älskar och kommer omhulda som en favorit redan innan jag har läst ut den. Marcelo i den verkliga världen är en sådan bok som jag önskar att den inte hade tagit slut. Jag skulle gärna läsa om Marcelo och Jasmine igen och önskar mig en uppföljare. Det här är en bok som jag vill läsa om.

Den som vet med sig att den ogillar berättelser vars tempo långsamt byggs upp, vars fokus är på karaktärens utveckling och känslor, kommer nog inte att tycka om Marcelo i den verkliga världen. Men jag älskade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Marcelo i den verkliga världen: Lysande

 1. Pingback: Kaosutmaningen - C.R.M. Nilsson

 2. Carro skriver:

  Den blev jag minst sagt nyfiken på nu, visste inte att karaktären var sjutton. Hade fått för mig att han var yngre, kanske på grund av omslaget.. Men nu känns det som om den skulle passa mer 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jo, han är sjutton år, men han är kanske lite ”barnslig” (har en del andra som läst boken skrivit, men jag håller inte riktigt med). Men det här är som sagt en bok jag verkligen rekommenderar 🙂

 3. Pingback: Månadsrapport: Maj 2013 - C.R.M. Nilsson

 4. Pingback: Topp tio böcker jag läst 2013 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.